Owoce z grilla

W sezonie grillowym na ruszt trafiają nawet owoce. I choć najzdrowsze są na surowo, upieczone na grillu smakują wyśmienicie. Zwłaszcza jeśli przygotuje się je z fantazją.

Dla dzieci Truskawki nie za dobrze znoszą grillowanie. Można je za to podać w towarzystwie upieczonych na ruszcie pianek marshmallow. Odrobina kremu czekoladowego sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej atrakcyjny dla maluchów.

Z lodami Kulka lodów, najlepiej waniliowych lub czekoladowych, podana do grillowanych owoców, to dobry pomysł na wiosenne i letnie desery. Rozpływające się pod wpływem ciepła lody otulają owoc kremowym sosem.

Z sosem jogurtowym Wgłębienia po pestce w brzoskwini lub nektarynce to wymarzone miejsce na sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego. Można dosłodzić go miodem, syropem z agawy lub klonowym, dodać miąższ wydrążony z lasek wanilii, a z wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami.

Akcent z grilla Cząstki owoców upieczonych na grillu można dodać do deseru z płatkami lub granolą i świeżymi owocami, które źle znoszą wysoką temperaturę.

Wytrawnie Grillowane cząstki brzoskwini albo nektarynki wyśmienicie smakują również jako przekąska do aperitifu. Na upieczoną cząstkę owoców kładziemy kawałek ostrego sera typu feta i owijamy paskiem szynki parmeńskiej. W każdą porcję wbijamy łodyżkę rozmarynu. Podajemy skropione miodowym dressingiem.

Na patyczkach Cząstki jabłek i brzoskwiń, połówki śliwek, winogrona, a także kawałki ananasa można nabić na szpadki i grillować na lekko rozgrzanym ruszcie. Wyglądają wyjątkowo apetycznie.

Apetycznie Pieczone banany to jedno z częściej spotykanych owocowych dań z grilla. Brązowiejąca w czasie grillowania skórka nie wygląda jednak zbyt apetycznie. Banany można jednak przygotować inaczej: kroimy je w dość grube plastry i nabijamy na patyczki szaszłykowe. Pieczemy kilka minut, co jakiś czas obracając, aż się ładnie zrumienią.

Zaskakująco Arbuz z grilla smakuje zupełnie inaczej niż świeży - staje się bardziej mięsisty i mniej słodki. Na grill nadaje się mniejsza, bezpestkowa jego odmiana (ta z pestkami na grillu gorzknieje). Arbuza obieramy ze skórki i kroimy w cząstki o grubości około 5 cm. Solimy i odstawiamy na 20 minut, aby puściły sok. Opłukujemy i osuszamy. Smarujemy z obu stron oliwą i kładziemy na grillu. Pieczemy około 3-5 minut z każdej strony.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.