Królik w winie

W przepisach z królikiem jako dodatek pojawiają się najczęściej pieczarki. Co powiecie na to, aby w sezonie na śliwki zastąpić je węgierkami?

1 królik
3 ząbki czosnku
kilka gałązek ziół: szałwii, rozmarynu, tymianku i majeranku
sól, pieprz
oliwa
2 łyżki mąki
200 g szalotek
1/2 kg śliwek węgierek
1 butelka wytrawnego czerwonego wina ze szczepu zweigelt


Krok 1

Królika myjemy, osuszamy, dzielimy na części; najpierw odkrawamy skoki i przednie nogi, potem oddzielamy comber od kręgosłupa.


Krok 2

Obkładamy mięso posiekanym czosnkiem i ziołami, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Skoki i przednie nogi obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie z każdej strony. Zlewamy tłuszcz.


Krok 3

Zalewamy mięso winem, doprawiamy. Dusimy godzinę na małym ogniu, kilkakrotnie odwracając. Obieramy szalotki, kroimy na połówki, a wydrylowane śliwki w ćwiartki.


Krok 4

Pod koniec duszenia królika obsmażamy comber i łączymy z daniem. Szklimy na oliwie szalotki, dodajemy śliwki, doprawiamy. Przekładamy do mięsa, zagotowujemy i od razu zestawiamy z ognia.

Zdjęcie Alessi Naczynie żaroodporne Tonale DC03/91 RE Zdjęcie EH Excellent Houseware owalne naczynie żaroodporne, 600 ml - Naczynie żaroodporne z przykrywką Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne LAZANIA
Alessi Naczynie żaroodporne... EH Excellent Houseware owal... Termisil Naczynie żaroodpor...
źródło: Okazje.info
Więcej o: