Pieróg z twarogiem

To jest idealny przykład pysznej, apetycznej, pachnącej potrawy do przygotowania w przysłowiowe 5 minut. W imię zasady: jak tu zrobić, żeby się nie narobić.

Składniki:
250 g ciasta francuskiego
250 g półtłustego twarogu
100 ml naturalnego jogurtu
1 mały pęczek szczypiorku
4 listki mięty
skórka otarta z 1 cytryny
4 rzodkiewki
sól, pieprz
1-2 łyżki oleju z pestek dyni
kilka liści sałaty


Krok 1
Płat ciasta francuskiego kroimy w poprzek na dwa trójkąty, których brzegi (1 cm) zawijamy do środka i dociskamy.

Krok 2
Układamy na wyściełanej pergaminem blasze i pieczemy 15-20 minut w 180°C na złoty kolor.

Krok 3
Twaróg kruszymy widelcem, mieszamy z jogurtem oraz posiekanymi szczypiorkiem i miętą. Dodajemy skórkę z cytryny oraz rzodkiewkę startą na tarce o małych oczkach; mieszamy, solimy i pieprzymy. Twaróg nakładamy na upieczone kawałki ciasta. Skrapiamy olejem i podajemy z sałatą.

Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy Boss dek. 5319 19382 Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy Victoria Zdjęcie Villa & Tavola Miranda Komplet talerzy 6/18
Lubiana Komplet talerzy Bos... Lubiana Komplet talerzy Vic... Villa & Tavola Miranda Komp...
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE