Gulasz wieprzowy z orzechami

Ta potrawa wyraźnie nawiązuje do kuchni azjatyckiej, za sprawą sosu ostrygowego. Ten gęsty, ciemnobrązowy sos ma słodko-słony smak, ale nie ma rybiego smaku ani zapachu. Doskonale podkreśla smak wieprzowiny.

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
1/2 kg polędwiczek wieprzowych
2 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki sosu sojowego
1 czerwona papryka
4 łodygi selera naciowego
garść orzechów nerkowca


Krok 1
Mięso kroimy i marynujemy w sosie ostrygowym. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oleju w woku lub na patelni.

Krok 2
Dodajemy pokrojone w paski polędwiczki i podsmażamy 10 minut.

Krok 3
Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę, seler naciowy pokrojony na kawałki oraz orzechy. Wlewamy sosy ostrygowy i sojowy, mieszając.

Krok 4
Smażymy 2-3 minuty i podajemy. Idealnym dodatkiem do tej potrawy będzie ryż.

Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Florina Komplet Garnków Oskar 8el Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093
Altom Tobias Komplet Garnkó... Florina Komplet Garnków Osk... Silit Zestawy garnków 21092...
źródło: Okazje.info
Więcej o: