Gulasz wieprzowy z orzechami

Ta potrawa wyraźnie nawiązuje do kuchni azjatyckiej, za sprawą sosu ostrygowego. Ten gęsty, ciemnobrązowy sos ma słodko-słony smak, ale nie ma rybiego smaku ani zapachu. Doskonale podkreśla smak wieprzowiny.

Składniki: 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 1/2 kg polędwiczek wieprzowych 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego garść orzechów nerkowca

Krok 1 Mięso kroimy i marynujemy w sosie ostrygowym. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oleju w woku lub na patelni.

Krok 2 Dodajemy pokrojone w paski polędwiczki i podsmażamy 10 minut.

Krok 3 Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę, seler naciowy pokrojony na kawałki oraz orzechy. Wlewamy sosy ostrygowy i sojowy, mieszając.

Krok 4 Smażymy 2-3 minuty i podajemy. Idealnym dodatkiem do tej potrawy będzie ryż.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA