Przekąski: wejście w dobrym stylu

To od nich zależy pierwsze wrażenie. Rozbudzają apetyt, są zapowiedzią dalszych przygód kulinarnych. Dlatego tak wielka jest rola niewielkich przystawek

Rolki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli

2 gruszki (najlepiej odmiany Williams, średniodojrzałe)

1 łyżeczka soku z cytryny

1 pęczek rukoli

16 plasterków szynki parmeńskiej

30 g parmezanu startego na grube wiórki

Gruszki umyj, osusz (nie musisz obierać), przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój na 4 części i skrop sokiem z cytryny. Gałązki rukoli umyj i osusz. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz wiórki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.

Tartinki z łososiem i kawiorem

150 g ziołowego twarożku

4 kromki pumpernikla

8 dużych plasterków wędzonego łososia

1 słoiczek czerwonego kawioru

Każdą kromkę pumpernikla posmaruj twarożkiem, na to połóż po plastrze łososia, a następnie kolejną warstwę twarożku i ponownie plastry łososia. Zakończ twarożkiem. Tak przygotowane kromki włóż na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokrój je ostrym nożem na cztery części. Wierzch każdej udekoruj łyżeczką kawioru.

Kanapeczki koktajlowe

300 g szynki lub polędwicy

1 opakowanie chleba pełnoziarnistego (najlepiej okrągłe kromki)

20 plasterków żółtego sera masło do posmarowania

pomidorki koktajlowe

ogórek

gałązki rozmarynu lub estragonu do dekoracji

Foremką wytnij krążki z sera i szynki lub polędwicy (oraz z chleba, jeśli nie jest okrągły). Krążek chleba posmaruj masłem, połóż plasterek wędliny i ser. Przykryj kolejnym krążkiem chleba,posmaruj masłem, połóż wędlinę i ser. Umyty i osuszony ogórek pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Na kanapeczkach ułóż zwinięty w rulon plasterek ogórka, ćwiartkę pomidorka i gałązkę rozmarynu lub estragonu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA