Grzane wino
1 butelka czerwonego wina (dowolnego - słodkiego, półsłodkiego lub wytrawnego)
3 łyżki porto lub madery
2 pomarańcze
1 cytryna
1 laska cynamonu
3 goździki
cukier do smaku
Pomarańczę i cytrynę sparz, osusz i pokrój w plasterki, włóż do garnka, zalej czerwonym winem. Dodaj porto lub maderę, laskę cynamonu, goździki i cukier do smaku. Mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Przecedź i rozlej do kieliszków.
1 litr piwa
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
1 żółtko
3 goździki
szczypta cynamonu
Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę. Podgrzej piwo z miodem i przyprawami. Małą ilość ciepłego piwa wymieszaj z masą i dodaj do gorącego piwa z przyprawami. Chwilę podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Przecedź i rozlej do kieliszków.
1/2 litra mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta ostrej sproszkowanej papryki
szczypta imbiru
bita śmietana i cynamon lub kakao do dekoracji
Do rondelka włóż pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady (możesz też użyć czekolady mlecznej - napój będzie słodszy). Dolej mleko i podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu. Dopraw według uznania szczyptą papryki i imbiru. Podawaj udekorowaną bitą śmietaną i posyp cynamonem lub kakao.
6 filiżanek świeżo zaparzonej palonej kawy
160 ml irlandzkiej whiskey
250 ml śmietany kremówki (36 proc.)
2 łyżki białego cukru
6 łyżek brązowego cukru Śmietanę ubij na sztywno z białym cukrem w schłodzonej misce. Podgrzej 6 szklanek. Wlej do każdej tę samą ilość whiskey, dodaj po łyżce brązowego cukru i wlej po filiżance gorącej, mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Na wierzchu ułóż porcję bitej śmietany i od razu podawaj.
źródło: Okazje.info