Na wieczorną rozgrzewkę - grzańce

Przepędzają smutki, rozgrzewają ciało. Na długie zimowe wieczory szklanka gorącej czekolady, grzanego wina lub piwa z miodem to nie taki zły pomysł

Grzane wino

1 butelka czerwonego wina (dowolnego - słodkiego, półsłodkiego lub wytrawnego)

3 łyżki porto lub madery

2 pomarańcze

1 cytryna

1 laska cynamonu

3 goździki

cukier do smaku

Pomarańczę i cytrynę sparz, osusz i pokrój w plasterki, włóż do garnka, zalej czerwonym winem. Dodaj porto lub maderę, laskę cynamonu, goździki i cukier do smaku. Mocno podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Przecedź i rozlej do kieliszków.

Grzane piwo

1 litr piwa

2 łyżki miodu

1 łyżka cukru

1 żółtko

3 goździki

szczypta cynamonu

Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę. Podgrzej piwo z miodem i przyprawami. Małą ilość ciepłego piwa wymieszaj z masą i dodaj do gorącego piwa z przyprawami. Chwilę podgrzewaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Przecedź i rozlej do kieliszków.

Czekolada na gorąco

1/2 litra mleka

1 tabliczka gorzkiej czekolady

szczypta ostrej sproszkowanej papryki

szczypta imbiru

bita śmietana i cynamon lub kakao do dekoracji

Do rondelka włóż pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady (możesz też użyć czekolady mlecznej - napój będzie słodszy). Dolej mleko i podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu. Dopraw według uznania szczyptą papryki i imbiru. Podawaj udekorowaną bitą śmietaną i posyp cynamonem lub kakao.

Irish coffee

6 filiżanek świeżo zaparzonej palonej kawy

160 ml irlandzkiej whiskey

250 ml śmietany kremówki (36 proc.)

2 łyżki białego cukru

6 łyżek brązowego cukru Śmietanę ubij na sztywno z białym cukrem w schłodzonej misce. Podgrzej 6 szklanek. Wlej do każdej tę samą ilość whiskey, dodaj po łyżce brązowego cukru i wlej po filiżance gorącej, mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Na wierzchu ułóż porcję bitej śmietany i od razu podawaj.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA