Placki warzywne z orzechami

Szybkie do zrobienia i niedrogie. Inna wersja placków ziemniaczanych, smakują i jako ciepła przystawka, i jako danie główne
Składniki:

600 g ziemniaków

300 g marchewki

150 g posiekanych orzechów laskowych

2 żółtka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Odciśnij i wymieszaj z natką pietruszki, żółtkami, mąką ziemniaczaną i orzechami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na rozgrzanym oleju na patelni usmaż placuszki, aż zarumienią się z obydwu stron. Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C na około 10 minut.



Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (1)
Placki warzywne z orzechami
Zaloguj się
  • najnowsze

    Oceniono 5 razy 3

    Ostrzegam przed tym przepisem! 2 żółtka mają związać prawie kilo warzyw (startych na grube wióry)?! Trzeba dać całe jajka, może nawet o 1 więcej i może nawet jeszcze trochę płatków owsianych. Po drugie 150 gram orzechów posiekanych to jest za dużo, zbytnio dominują i dają ogólnie dziwny posmak. No chyba, że ktoś lubi. Ja rozumiem odmianę, ale prawda jest taka, że gdyby zamiast tych orzechów dać posiekaną cebulę, to dopiero można by palce lizać:)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX