Tarta z porami

red
31.07.2012 , aktualizacja: 24.07.2012 09:41
A A A Drukuj

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Pory są niedoceniane w naszej kuchni. A szkoda, bo dzięki nim można wyczarować naprawdę smaczną, prostą i tanią potrawę. Polecamy!
200 g mąki,

4 jajka,

100 g masła,

szczypta soli,

3 duże pory,

1 szklanka kwaśnej śmietany,

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli,

1/2 łyżeczki curry,

1/4 łyżeczki pieprzu,

odrobina gałki muszkatołowej,

100 g startego żółtego sera,

mąka do podsypania ciasta

Z mąki, masła, 1 jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Ułóż je w okrągłej formie. Dokładnie umyj pory, otrząśnij z wody i pokrój w talarki. Na patelni z rozgrzanym olejem duś pory pod przykryciem 10 min, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dopraw solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Ułożone w formie do pieczenia ciasto nakłuj gęsto widelcem, ułóż na nim ostudzone pory. Zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i serem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piecz około 40 min.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • Gość: Tygrysek

    Oceniono 8 razy 8

    Polecam udusić pory w białym winie a sos zrobić z 150g sera rokpol i 300 ml słodkiej śmietanki oraz jednego jajka z dodatkiem gałki muszkatatołowej

  • Oceniono 1 raz 1

    mocno odgrzewana ta tarta... przepis sprzed roku :D
    swoją drogą pyszna rzecz, polecam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania z cukinią

Teraz jest najlepsza i najtańsza. Spróbuj!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl