Blok czekoladowy

red
04.12.2012 , aktualizacja: 22.03.2016 09:36
A A A
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta)

Prosty, smaczny, a co najważniejsze słodki pomysł na zimowy deser.
Składniki:

250 g masła roślinnego

3/4 szklanki cukru

500 g mleka w proszku

3 łyżki kakao

5 paczek herbatników petit beurre

Przygotowanie:

W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść masło roślinne, wsyp cukier, dolej 7-8 łyżek wody i mieszaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas mieszając, gotuj przez 2 minuty.

Gorącą masę czekoladową z herbatnikami przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią. Wyrównaj wierzch i lekko dociśnij. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z formy pokrój na kawałki.

Zdjęcie Clatronic HM 3471 Zdjęcie CLATRONIC HMS 3320 Zdjęcie Clatronic Profi Cook HM 1026
Clatronic HM 3471 CLATRONIC HMS 3320 Clatronic Profi Cook HM 1026
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
  • Francuska reklama mlecznej czekolady Nestle (1928 r.) Czekolada - słodka przyjemność
  • Torcik orzechowy
  •  Wuzetka warszawska

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (11)
Zaloguj się
  • Gość: outlet

    Oceniono 1 raz 1

    Great POST!!! I also have a blog were I share some other ideias

  • rivasoft.pl

    0

    herbatniki zdrowiej będzie zastąpić orzechami!

  • Gość: dorka

    0

    Blok jest przepyszny...polecam!!!!

  • Gość: kucharz

    Oceniono 4 razy 0

    przepis do niczego... nie wychodzi blok tylko czekoladowe okruchy to chyba kwestia źle dobranych proporcji

  • ewagalli

    0

    Pamietam blok czekoladowy z lat dziecinnych.Teraz mieszkam we Wloszech, tu tez jest cos w tym rodzaju, ale nazywja to "slodka kielbasa" bo robi sie w takiej formie okraglej "kielbasianej", pokruszone herbatniki maja udawac kielbasiany tluszcz. Tu dodaje sie tez 1 jajko i krople koniaku czy rumu. Musze spròbowac przepis polski, z mlekiem w proszku moze byc bardzo smacznie.

  • niph

    Oceniono 18 razy -4

    A co to jest masło roślinne? Bo nie bardzo wiem z czego to sie robi i gdzie to kupić...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX