Blok czekoladowy

Prosty, smaczny, a co najważniejsze słodki pomysł na zimowy deser.

Składniki:

250 g masła roślinnego

3/4 szklanki cukru

500 g mleka w proszku

3 łyżki kakao

5 paczek herbatników petit beurre

Przygotowanie:

W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść masło roślinne, wsyp cukier, dolej 7-8 łyżek wody i mieszaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas mieszając, gotuj przez 2 minuty.

Gorącą masę czekoladową z herbatnikami przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią. Wyrównaj wierzch i lekko dociśnij. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z formy pokrój na kawałki.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA