Kolorowe słodkości

Moje dzieci uwielbiają święta Bożego Narodzenia i wszystko, co się z nimi wiąże, ale najbardziej (poza prezentami rzecz jasna!) kochają świąteczne ciasta i ciasteczka
Trzy lata temu, kiedy byłam w ciąży z Julką, postanowiliśmy z Wojtusiem wspólnie upiec pierniczki na choinkę. Wyszły fantastyczne, ale - o zgrozo! - zapomnieliśmy przed upieczeniem zrobić w pierniczkach dziurki do przeciągnięcia wstążeczki. Niestety, wszelkie próby i metody robienia dziurek w gotowych pierniczkach kończyły się zniszczeniem ciastka. Piernicz-ki zamiast na choince, skończyły w naszych brzuchach. Za to samo ich przygotowanie, lukrowanie i ozdabianie okazało się świetną zabawą. Od tamtej pory co roku wspólnie pieczemy te świąteczne przysmaki. I oczywiście pamiętamy o dziurkach - najlepiej robić je rurką do picia. Przygotowanie pierniczków jest czasochłonne, musimy przeznaczyć na to kilka godzin. Gdy zabieramy się do dekorowania, rozkładam na stole papierowy obrus, a dzieci ubieram w fartuszki. Muszę jeszcze pilnować lukrów, bo Wojtuś i Jula są w stanie jeść je łyżeczką, mimo potwornej słodyczy...Jeżeli nie macie czasu, proponuję sprawdzony przepis na babeczki - przygotowuje się je błyskawicznie. Gotowe świątecznie ozdabiamy i zabieramy ze sobą, kiedy idziemy w gości.Gdzie kupić kolorowe posypki, płatki czekoladowe i cukrowe groszki? Coraz częściej w zwykłym sklepie na półce przy proszku do pieczenia albo przy urodzinowych świeczkach. Ja zaglądam do skle-pów z zaopatrzeniem dla cukierni, tam wybór jest naprawdę ogromny! Najbardziej lubimy malutkie srebrne groszki, które wywołują konsternację wśród znajomych czy aby na pewno można je zjeść?

palcelizac from VELOUR on Vimeo.



Świąteczne pierniczki

Składniki:

125 g miękkiego masła

1/2 szkl. brązowego cukru

1/2 szkl. płynnego miodu

2 i 1/2 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy (2-3 mm), w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wytnij pierniczki. Jeżeli mają zawisnąć na choince, pamiętaj o zrobieniu dziurki. Pierniczki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 8-10 minut, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia. Wystudzone pierniczki możecie lukrować i ozdabiać.

Przechowuj w zamkniętej puszce, te przeznaczone do zjedzenia polukruj przed podaniem - wtedy będą chrupiące.

Świąteczne babeczki

Składniki:

185 g miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

3 łyżki miodu

2 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Masło, cukier i miód ubij mikserem na puszysty krem. Dodaj stopniowo po jednym jajku, dokładnie ubijając. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto nakładaj łyżką do lekko natłuszczonej formy muffinkowej z 12 wgłębieniami (możesz dodatkowo użyć papierowych foremek - babeczki będą łatwiejsze do wyjęcia i każda będzie opakowana). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C, piecz 15-20 minut. W trakcie pieczenia możesz sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe - jeśli po wyjęciu jest suchy, wyjmij babeczki z piekarnika. Udekoruj po ostudzeniu.

Lukier

Składniki:

1 i 1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki wody lub soku z cytryny

różnokolorowe barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Wymieszaj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Przełóż lukier do małych miseczek i do każdej dodaj po kilka kropli barwnika spożywczego. Najłatwiej kupić czerwony, niebieski i zielony. Natężenie koloru może się różnić, więc najlepiej zacząć od jednej kropli i powoli dodawać do uzyskania odpowiedniego nasycenia. Kolorowym lukrem dekoruj wystudzone pierniczki lub babeczki.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE