Rosół domowy

Maria Szkop
21.11.2013 , aktualizacja: 18.11.2013 12:28
A A A Drukuj
Każdy ma swój rodzinny przepis. I każdy uważa, że jego wersja jest najlepsza. Niektórzy gotują tylko na kurze (jest wtedy delikatniejszy), inni wolą wołowy (z mięsa można potem zrobić pierogi). My wybraliśmy dla was wersję mieszaną.

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

750 g wołowiny z kością (szponder, łopatka lub mostek)
250 g cielęciny z kością
400 g kurczaka (udka, skrzydełka, szyja)
3 średniej wielkości marchewki
pół średniej wielkości korzenia selera
duża pietruszka
mały por
cebula
1/4 główki małej kapusty włoskiej
1 duży liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca,
koperek lub natka pietruszki
sól
pieprz

 

1. Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Włóż do 5-litrowego garnka, zalej ok. 3,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i sól. Postaw na małym ogniu pod przykryciem i bardzo powoli doprowadź do wrzenia.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Oceniono 10 razy 6

    Zamiast kurczaka lepsza byłaby KURA rosołowa. Może tylko 40 dag kurczaka nie zepsuje całkiem tego rosołu, ale wiem, że o ile rosół z samej kury może być pyszny to z kurczaka (takiego ze sklepu) jest wstrętny. Raz spróbowałem i basta.
    Co innego, gdy na wsi dostałem od sąsiada rolnika kurczaka "bieganego", kogutka. Rosół był smaczny, jak w dzieciństwie, gdy jeszcze nie było W Polsce hodowli brojlerów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX