Noworoczny pstrąg w tymianku

Nowy Rok powitajmy godnie, zwłaszcza na talerzu.

Składniki:

4 pstrągi (po 400g) wypatroszone i oskrobane

1 cytryna pokrojona w plasterki

pęczek tymianku

sól, pieprz, oliwa

na sos:

1 łyżka chrzanu

250 g śmietany (22 proc.)

garść grubo pokrojonych orzechów laskowych

sok z cytryny, sól, pieprz

oraz

pęczek rukoli

500 g ziemniaków (nieobranych, umytych, pokrojonych w cienkie plasterki)

oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, upiecz na złoty kolor (około 15 minut).

Pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórkę w odstępach 2 cm. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plasterki cytryny, piecz około 15 minut w tej samej temperaturze.

Przygotuj sos: wymieszaj chrzan ze śmietaną i orzechami, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Upieczone na rumiano pstrągi podawaj z sosem, chrupiącymi plastrami ziemniaków oraz rukolą skropioną sokiem z cytryny i oliwą.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA