Lody, czekolada i sok pomarańczowy... z mięsa?

Bycie ortodoksyjnym wegetarianinem wymaga nieustannej czujności. Dalece nie wystarczy omijać pepperoni w pizzach. Mięso - czy też produkty pochodzenia zwierzęcego - wciskają się wszędzie
Sztandarowym przykładem jest żelatyna produkowana przemysłowo ze skóry i kości zwierzęcych, która niejednemu ortodoksyjnemu roślinożercy nie pozwala połakomić się na kolorowe misie-żelki, ciągutki, żelkowe owoce, galaretki, niektóre desery. Ot, żeby daleko nie szukać, nasz swojski jogurt brzoskwiniowy wśród substancji zagęszczających, obok mączki chleba świętojańskiego, gumy guar i pektyny zawiera również - a jakże! - żelatynę wieprzową.

Ale żelatyna to ledwie wierzchołek góry lodowej. Czy dacie wiarę, że wegetarianie zmuszeni są unikać nawet tak zdawałoby się niewinnych produktów jak sok pomarańczowy czy piwo?

Skąd o tym wiem? Moja najstarsza latorośl od najmłodszych lat konsekwentnie odmawiała spożywania mięsa. Na początku można było sobie z tym poradzić: ugotowaną pierś kurczaka czy paróweczkę wystarczyło pociągnąć z góry cienką warstwą serka homogenizowanego (najlepiej o smaku waniliowym, tak, właśnie!).

Etykiety pod lupą

Dość szybko jednak dziecko odkryło podstęp i stało się ekspertem w tropieniu produktów mięsnych tam, gdzie się tego najmniej spodziewacie. Wyposażony w lupkę młody odcyfrowuje etykiety pisane nawet najdrobniejszym drukiem. W ciągu swego 15-letniego życia zdołał sporządzić imponującą listę produktów zakazanych.

* Na pierwszy ogień na jego czarnej liście wylądowały czerwone lizaki, cukierki (m.in. ukochane dotąd smarties), truskawkowe jogurty i wszystkie produkty barwione koszenilą, czyli E120. Ten intensywny czerwony barwnik otrzymywany jest bowiem z wysuszonych i zmielonych pancerzyków czerwców kaktusowych (Dactylopis cactus) - owadów z rzędu pluskwiaków. Smacznego.

* Czerwoną kartkę dostały też pastylki miętowe sprzedawane w zgrabnych, metalowych pudełeczkach - altoidsy. Tym razem nie za czerwień (jak na miętusy przystało, są białe), ale za zawartość żelatyny, która zapewnia im zwartą konsystencję.

* Ciosem prosto w serce okazało się odkrycie, że nie każda czekolada jest bezmięsna. Rzecz w emulgatorach używanych w produkcji - część bywa pochodzenia roślinnego, część zwierzęcego, a nie sposób stwierdzić, na co się trafi. Ortodoksyjni nie sięgają więc po czekoladę w ogóle. Z podobnych względów trefne okazały się lody wielu producentów. Czasem z uwagi na użyte emulgatory, czasem barwniki, niekiedy zagęszczacze czy stabilizatory.

* Parmezan (i wiele innych serów) zawiera z kolei podpuszczkę, czyli enzym ścinający zawartą w mleku kazeinę i wspomagający dojrzewanie sera. Otrzymuje się go ze śluzówki żołądka młodych cieląt (tych, które karmione są jeszcze mlekiem matki). Część twardych serów żółtych produkowana jest przy użyciu podpuszczki syntetycznej, ale wyśledzenie, które należą do jakiej grupy, to już wyższa szkoła jazdy. Generalnie obowiązuje zasada - im tańszy ser, tym większa szansa, że nadaje się dla wegetarian. Z polskich producentów podpuszczkę syntetyczną stosują np. Mlekovita, Ostrowia i TSM.

* Guma do żucia: jeśli na opakowaniu wyczytacie w składzie lanolinę, glicerynę czy kwas stearynowy (a wyczytacie na większości sprzedawanych u nas gum), lepiej dajcie sobie spokój. Równie dobrze moglibyście dać sobie dyspensę i sięgnąć po dobrze wysmażony stek. Wszystkie te trzy składniki produkuje się z tłuszczu zwierzęcego.

* Sos Worcestershire - fantastyczny sos o korzennym posmaku - ma w swoim składzie śledziki anchois (jako godny następca sosu garum produkowanego w starożytnej Grecji ze sfermentowanych ryb). Ten, kto bez Worcestershire nie wyobraża sobie sałatki czy krwawej Mary, niech zada sobie trud wyśledzenia (rzadkiej w handlu) odmiany wegetariańskiej (np. Henderson's Relish) albo przerzuci się na sos sojowy lub grzybowy.

Na koniec zostawiłam prawdziwe rewelacje. Pewnie wiecie, że pomarańczowy soczek Minute Maid, a także sporo innych podobnych soków jest wzbogaconych w witaminy, między innymi uczciwą dawkę witaminy D3. No rewelacja! Ale zaraz, zaraz, czy nie zastanawiało was, skąd w pomarańczach witamina D3? Z owczego tłuszczu albo rybiej wątroby. Niestety.

Moje ukochane piwo Guinness na listę wciągnęłam już sama. Podobnie jak kilka innych gatunków piwa w procesie klaryfikacji wykorzystuje karuk - klej otrzymywany z wysuszonych pęcherzy rybnych. Do samego piwa trafiają naprawdę śladowe ilości karuku, ale jednak - nie można przecież zabić tylko "trochę" zwierzęcia?

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (41)
Lody, czekolada i sok pomarańczowy... z mięsa?
Zaloguj się
  • tequil.a

    0

    @ Wiedźminka

    Oczywiście zwierzęta się też same wrzucają na żywca do wrzątku, rażą prądem, zamykają w klatkach (i dzięki temu nie oglądają słońca), same się modyfikują genetycznie żeby mieć tyle mięska i nie móc chodzić, tak?

    Nie próbuj dostosować biologii do przemysłu, który uprawia człowiek, bo robisz z siebie jedną z tych osób, które najgłośniej krzyczą, nie mając kompletnie nic do powiedzenia osobom obeznanym w minimalnym stopniu z tematem.

  • ppo

    Oceniono 3 razy -3

    Zwierzęta są po to, aby je jeść. Są zdrowe i smaczne. Wegetarianie robią sobie krzywdę.

  • wszystkie_loginy_zajete_2

    Oceniono 1 raz 1

    "To weganie nie jedzą produktów zwierzęcych i odzwierzęcych. Niestety wegetarianie nie są na tyle silni. "

    Będziesz prawdziwym hardkorem jak strzelisz sobie w łeb.

  • wszystkie_loginy_zajete_2

    Oceniono 2 razy 0

    Jogurt ma być bez żelatyny, bo świnka miała mamę. A czy wy wiecie, drogie mieszczuszki, dlaczego krówka daje mleko? Bo cielaczek poszedł na podpuszczkę do serów, inaczej by tego mleka nie miała, albo by nie wystarczyło dla was.

  • Gość: kk

    Oceniono 2 razy 0

    Znaczy debil ten co tak tropi czy broń boże w cukeirakach nie ma żelatyny.

  • Gość: kk

    Oceniono 1 raz 1

    debil

  • Gość: golonka po bawarsku

    Oceniono 3 razy -3

    Nie lubię wegetarian. Zjadają jedzenie mojemu jedzeniu!

    Nie po to ,qrna ewoluowałem,żeby trawę wpieprzać

  • awrukutecymezrpkatia

    Oceniono 4 razy -4

    Ratujmy zwierzęta - JEDZMY WEGETARIAN!!!

    :) :) :)

    I to jest jak najbardziej sluszna koncepcja, obraczkowanie i obowiazkowe badania przed ubojem powinni przejac lekarze internisci.

  • dulcissima

    Oceniono 6 razy -4

    Ratujmy zwierzęta - JEDZMY WEGETARIAN!!!

    :) :) :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX