Tortilla de patatas

To hiszpańska odmiana tortilli. W roli głównej występują ziemniaki i cebula, dzięki czemu jest niezwykle pożywna. Równie smaczna na ciepło i na zimno. Znakomita jako danie główne, lub pokrojona na kawałki, jako sycąca przekąska.
Składniki:

3/4 kg ziemniaków

8 jajek

1 duża cebula (albo 2 średnie)

1 filiżanka oliwy

1 łyżeczka soli

pieprz

Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki (możesz zetrzeć je na tarce do ścierania ogórków na mizerię). Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj ziemniaki z cebulą. Na patelni rozgrzej oliwę (zostaw 1 łyżkę). Włóż na patelnię ziemniaki z cebulą i, mieszając, smaż na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W misce roztrzep jajka z solą i odrobiną pieprzu. Usmażone ziemniaki z cebulą odsącz z oliwy i wrzuć do miski z roztrzepanymi jajkami. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wlej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu ścięta. Za pomocą przykrywki lub okrągłej deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

Zdjęcie Banquet Patelnia Gourmet 4020118 Zdjęcie Kinghoff Patelnia KH-3805 Zdjęcie Skeppshult Patelnia 012
Banquet Patelnia Gourmet 40... Kinghoff Patelnia KH-3805 Skeppshult Patelnia 012
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (3)
Tortilla de patatas
Zaloguj się
  • Gość: an

    Oceniono 1 raz 1

    mmm.. pyszne !
    trochę trzeba czasu poświęcić ale warto ! naprawdę polecam ;]

  • jacek.boczkowski

    Oceniono 44 razy -30

    Surowe ziemniaki smażone z cebulą ? Cebula będzie przypalona. To danie będzie mdłe w smaku, trzeba koniecznie doprawić je ostrą papryką albo ziołowym pieprzem. Kuchnia hiszpańska jest prymitywna i niezdrowa. Pamiętam smród kiełbasy z suszonego surowego mięsa wołowego, którą przywiózł znajomy Hiszpan. Znacznie ciekawsza i zdrowsza jest kuchnia bałkańska z mnóstwem aromatycznych przypraw.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX