Tortilla de patatas

To hiszpańska odmiana tortilli. W roli głównej występują ziemniaki i cebula, dzięki czemu jest niezwykle pożywna. Równie smaczna na ciepło i na zimno. Znakomita jako danie główne, lub pokrojona na kawałki, jako sycąca przekąska.

Składniki:

3/4 kg ziemniaków

8 jajek

1 duża cebula (albo 2 średnie)

1 filiżanka oliwy

1 łyżeczka soli

pieprz

 

Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki (możesz zetrzeć je na tarce do ścierania ogórków na mizerię). Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj ziemniaki z cebulą. Na patelni rozgrzej oliwę (zostaw 1 łyżkę). Włóż na patelnię ziemniaki z cebulą i, mieszając, smaż na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W misce roztrzep jajka z solą i odrobiną pieprzu. Usmażone ziemniaki z cebulą odsącz z oliwy i wrzuć do miski z roztrzepanymi jajkami. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wlej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu ścięta. Za pomocą przykrywki lub okrągłej deski ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA