Naprawdę szybki obiad

Są dni, kiedy jestem tak zabiegana, że liczy się każda minuta. Wtedy przygotowanie obiadu dla dzieci musi zająć mi dosłownie chwilę. I jak się przekonałam - da się to zrobić
W takie dni przychodzą z pomocą mrożonki, z których błyskawicznie mogę przygotować pyszne posiłki. W zamrażalniku mam zawsze zestaw na czarną godzinę. To mrożony szpinak lub miks różnych warzyw na zupę, które bez problemu, do wyboru i do koloru, znajdziemy w większości sklepów. Każdy znajdzie taką, która na pewno będzie smakować. W lodówce mam też groszek i marchewki mini - jedyna forma marchewek, jaką jadają Wojtuś i Julka - jakże zazdroszczę mamom, których dzieci lubią surową marchewkę!

W zestawie są też zawsze mrożone owoce, najczęściej truskawki albo maliny, czasem śliwki - są świetne na kompot, a razem z mrożonym ciastem francuskim na błyskawiczne ciastka. Wystarczy rozmrozić ciasto, pociąć je na prostokąty, na każdym ułożyć po dwie połówki śliwek i posypać grubym cukrem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i po mniej więcej 15 minutach pyszne ciasteczka są gotowe [przepisy na szybkie dania z ciastem francuskim].

Z truskawek lub malin można zrobić doskonały sos do budyniu lub lodów: mrożone owoce wrzuć do rondelka, posyp cukrem, dolej troszkę wody i podgrzewaj, aż owoce zaczną się gotować. Następnie zmiksuj i jeśli sos ma być aksamitny, przetrzyj przez sito.

Ostatnią obowiązkową pozycją w moim błyskawicznym obiedzie są klopsiki. Mrożone kupuję w Ikei i uważam, że się sprawdzają. Czasem robię klopsiki sama i przestudzone zamrażam w porcjach. Trzeba pamiętać, żeby na pudełeczku czy torebce z klopsikami zapisać datę mrożenia. W ten sposób sprawdzam, czy klopsiki nie leżą w zamrażalniku zbyt długo. Optymalny czas to nie więcej niż trzy miesiące.

Z takim zapleczem w 40 minut przygotuję trzydaniowy obiad. I słowo daję, że będzie palce lizać...

Zupa krem ze szpinaku

1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki oliwy

100 g koziego twarożku

1/4 szklanki śmietanki 30 proc.

sól

pieprz

rosół lub bulion drobiowy

Na patelnię wlej oliwę, dodaj obrany i posiekany na plasterki czosnek i szpinak (nie trzeba rozmrażać). Mieszaj i przesmażaj kilka minut, dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gorącego szpinaku dodaj serek kozi i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Szpinak przełóż do garnka, zmiksuj i dodaj bulion w takiej ilości, aż uzyskasz ulubioną konsystencję. Dopraw śmietanką.

Klopsiki

40 dag mielonego mięsa z kurczaka lub indyka

2 dymki (cebulki ze szczypiorem)

1 jajko

1 ząbek czosnku

bułka tarta

olej do smażenia

sól

pieprz

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekane dymki, starty na tarce ząbek czosnku i jajko. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dodaj bułkę tartą - tyle, żeby z masy łatwo dało się formować klopsiki. Wilgotną ręką rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smaż na złoty kolor, często obracając klopsiki, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron. Klopsiki są doskonałe do zamrażania.

Kisiel malinowy

1 opakowanie kisielu malinowego

4 łyżki mrożonych malin

4 łyżeczki śmietany 22 proc.

1 łyżeczka cukru

Kisiel przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do gotującego się kisielu dodaj maliny i przelej do czterech małych miseczek. Śmietanę wymieszaj z cukrem i polej 1 łyżeczką każdą porcję.



Więcej o: