Zrazy zawijane

Wybierz dobrej jakości świeże mięso - to podstawa sukcesu. A potem wykaż się cierpliwością i spokojem, gdy będziesz mięso rozbijać tłuczkiem i później zwijać je z zawartością w ciasny rulon.

Przygotuj składniki

1 kg wołowiny bez kości (rostbefu, pierwszej krzyżowej, zrazówki)

200 g wędzonego boczku

3 kromki razowego chleba

3 cebule

3 ogórki kiszone

3 łyżki ostrej musztardy

2 łyżki majonezu

1 szklanka bulionu wołowego

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

liść laurowy

2-3 łyżki mąki

Krok 1

Mięso połóż na desce i długim, ostrym nożem pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozbij lekko tłuczkiem zwilżonym wodą z obydwu stron, uważając, by nie porozrywać mięsa. Posyp solą i pieprzem z obydwu stron.

Krok 2

Dwie cebule obierz i pokrój w dość grube piórka. Ogórki obierz i pokrój w słupki. W podobnej wielkości słupki pokrój także boczek i 2 kromki chleba.

Krok 3

Plastry mięsa posmaruj musztardą. Połóż na każdym po 3 słupki boczku i ogórka, 2 słupki chleba i po kilka piórek cebuli, oprósz majerankiem.

Krok 4

Załóż do środka - na farsz - dwa brzegi mięsa, cały płat mięsa z zawartością ciasno zwiń w rulon.

Krok 5

Obwiąż białą bawełnianą nicią albo zepnij szpilkami lub wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Zrazy obtocz delikatnie w mące i usmaż ze wszystkich stron na rumiano.

Krok 6

Trzecią cebulę obierz, pokrój w talarki i zeszkij w dużym płaskim garnku na reszcie oliwy. Na podsmażonej cebuli ułóż zrazy, zalej szklanką bulionu. Dodaj liść laurowy, resztę majeranku i pieprz. Duś na małym ogniu około 1 godziny. W czasie duszenia sprawdzaj, czy nie trzeba zrazów podlać wodą. Na 15 minut przed końcem duszenia włóż pokruszoną trzecią kromkę chleba, by zagęścić sos i nadać mu ciekawy smak. Przed podaniem usuń ze zrazów nici, szpilki lub wykałaczki.

 

Rady: wybieraj mięso młode (poznasz po jasnoczerwonym kolorze) i w zwartym kawałku. Jeśli obawiasz się, że rozbijając tłuczkiem, zrobisz w płatach dziury, rozbijaj je włożone do woreczka foliowego. Do farszu możesz dodać też inne składniki, np. kawałek chrzanu, ugotowane pokrojone suszone grzyby. Nie wkładaj jednak zbyt wielu składników, trudno ci będzie zwinąć zrazy, nie będą też miały ładnego kształtu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.