Z patelni i z pieca wspaniałe ryby

W panierce z orzechów lub sera, w cieście piwnym czy pod pierzynką z chrzanu. Wybierz przepis, jaki najbardziej ci odpowiada - ale koniecznie przyrządzaj ryby chociaż raz w tygodniu

Łosoś w panierce z orzechów włoskich

2 nieduże filety z łososia

 

2 jajka

 

2 łyżki mleka

 

150 g posiekanych orzechów włoskich

 

mąka do panierowania

 

2 łyżki oleju

 

2 łyżki masła

 

sól, biały pieprz

Filety z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i oprósz białym pieprzem. Roztrzep jajka z mlekiem. Filety obtocz w mące, następnie zanurz w masie jajecznej i panieruj w drobno posiekanych orzechach włoskich. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i smaż filety na złocisty kolor z obydwu stron.

Kostki rybne z czosnkiem w serowej panierce

8 kostek rybnych

 

1 cytryna

 

3 ząbki czosnku

 

4 jajka

 

4 łyżki startego żółtego sera (ostrego)

 

mąka do panierowania

 

olej do smażenia

 

sól, pieprz

Kostki rybne posól, popieprz, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i mocno natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odłóż pod przykryciem na około 10 minut. Roztrzep widelcem jajka. Kostki otaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanych jajkach i dokładnie obtaczaj w startym serze. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.

Sola w cieście piwnym

800 g filetów z soli

 

250 g maki

 

2 jajka

 

3/4 szklanki piwa

 

łyżka oleju

 

cytryna

 

sól, pieprz

 

olej do smażenia

Zmiksuj mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj ją do ciasta. Filety umyj, osusz, podziel na mniejsze części. Posyp je solą i pieprzem, mocno skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście piwnym i smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Sandacz pod chrzanową pierzynką

800 g filetów z sandacza

 

1 słoiczek chrzanu

 

1 szklanka gęstej śmietany

 

3 łyżki jogurtu naturalnego

 

sok z 1/2 cytryny

 

mąka do panierowania

 

olej do smażenia

 

łyżeczka masła

 

sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

 

posiekana zielona pietruszka lub kolendra do dekoracji

Rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim usmażone filety z sandacza. Chrzan wymieszaj z 3 łyżkami śmietany oraz 3 łyżkami jogurtu i wyłóż na filety. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut. Pod koniec pieczenia polej pozostałą śmietaną doprawioną do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posyp rybę zieloną pietruszką lub kolendrą.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA