Wuzetka warszawska

21.09.2012 12:00

Fot. BBS

Wuzetka, kultowe ciasto PRL-u, dziś wciąż smakuje tak dobrze, jak przed laty.
Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

6 jajek

1 szklanka cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

tłuszcz do wysmarowania blach i tarta bułka do wysypania

Syrop:

1/2 szklanki cukru

po 1 łyżce soku z cytryny i spirytusu

zapach rumowy

Krem:

1 l śmietany kremówki 30 proc.

3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

Polewa:

100 g margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

1/2 szklanki marmolady wieloowocowej

Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i na koniec dodaj delikatnie do ciasta. Dwie jednakowej wielkości prostokątne blachy wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto podziel na dwie równe części i wyłóż do blach. Piecz w piekarniku w temp. 190 st. C ok. 20 minut (możesz ciasto upiec w jednej blasze - wtedy wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut - i po ostygnięciu przekrój poziomo na pół). Przygotuj syrop: cukier zalej szklanką wrzątku, dodaj sok z cytryny, zapach rumowy i spirytus. Przestudź go. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gotową wuzetkę włóż na pół godziny do lodówki. Jeden blat ciasta nasącz syropem i rozsmaruj na nim cienką warstwę marmolady, a następnie nałóż bitą śmietanę. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij. Włóż do rondelka wszystkie składniki polewy i gdy margaryna się rozpuści, na małym ogniu, mieszając, gotuj 5 minut. Gorącą polewę rozprowadź na cieście i pozostaw do ostygnięcia.

Zdjęcie Clatronic Profi Cook HM 1026 Zdjęcie Zelmer 481.5 Symbio Line Zdjęcie Zelmer 481.64MM
Clatronic Profi Cook HM 1026 Zelmer 481.5 Symbio Line Zelmer 481.64MM
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Komentarze (8)
Wuzetka warszawska
Zaloguj się
  • lukaszber80

    Oceniono 2 razy 2

    czy komus to ciasto wyszlo? po dodaniu maki do zoltek wychodzi kamien, potem juz nic sie nie da zrobic chyba zle proporcje

  • Gość: outlet

    0

    Thanks for this post. I definitely agree with what you are saying. I have been talking about this subject mortgage bankers long island

  • Gość: Eve

    Oceniono 2 razy 0

    Mi sie wydaje, ze proporcje sa ok tylko trzeba zamienic białka z żółtkami w przepisie bo to jest po prostu przepis na czekoladowy biszkopt ....

  • Gość: Tony

    0

    LoL love this question. I am aclautly a sleep technician, this is what I do for a living. You snore on your back and not ur side b/c your airways are closed a lot more on back. Its called "positional OSA". OSA is Obstructive Sleep Apnea. Now doesnt mean you have OSA but the way you described it to me sounds like it. Go in to your doctor and tell him, he will schedule a sleep study for you which will show whether you stop breathing at night (OSA) and it will see if your snoring is leading to arousals keeping you from getting into a deep sleep. Alot of DR's will have you sew Tennis Balls into the back of a shirt and sleep in that shirt at night, this will keep you on ur side. But if youre to bad they will hook u up with a CPAP, breathing machine, this will minimize snoring and OSA, which will make you more refreshed during the day and give you so much more energy. Hope this helped

  • Gość: sfsvdegiuq

    0

    JpwhWo <a href="http://xmvtxnytuexp.com/">xmvtxnytuexp</a>, \[url=http://eqbcjorvfybq.com/]eqbcjorvfybq[/url], [link=http://sevpajplwmxn.com/]sevpajplwmxn[/link], http://aytlqpsbuiyf.com/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX