Chutney na dwa sposoby

Ten gesty sos sprawdzi się jako dodatek do mięs lub placków i naleśników.

Chutney z ananasa i kiwi na ostro

1 duży ananas

2 kiwi

1 czerwona cebula

2-3 czerwone papryczki chili

4 ząbki czosnku

6 łyżek soku z limonki

50 ml octu jabłkowego

30g cukru pudru

2 łyżeczki soku z imbiru (lub 5-7 cm korzenia)

sól

pieprz mielony kolorowy

Ananasa obierz, przekrój wzdłuż i wykrój rdzeń. Pokrój na małe kawałki. Cebulę i kiwi obierz i pokrój w cienkie plastry. Papryczki wypestkuj i drobno posiekaj. Imbir posiekaj lub zetrzyj i przez gazę wyciśnij sok prosto do rondla.

Włóż do rondla także posiekaną papryczkę, sok z limonek, czosnek oraz cebulę i powoli podgrzewaj. Dodaj ananasa, ocet jabłkowy, cukier puder i smaż, mieszając, około 25-30 minut. Pod koniec dodaj kiwi, dopraw pieprzem i solą. Podawaj do mięs, drobiu lub ryb.

Chutney z cytryny, limonki i pomarańczy na słodko

3 duże cytryny

2-3 limonki

3 pomarańcze

600 ml octu malinowego

1/4 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki chili

kilka mielonych goździków

1 opakowanie szafranu 0,5 g

1/2 puszki skondensowanego słodzonego mleka

1-2 białe cebule

300-350 g cukru pudru

200g rodzynek

sól

pieprz

Owoce dokładnie umyj i sparz. Wyciśnij sok, wyrzucić pestki, a miąższ i skórki bardzo drobno pokrój. Zalej je przegotowanym wraz z wszystkimi przyprawami octem zmieszanym z sokiem. Wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę i duś w rondlu bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dodaj cukier oraz rodzynki i duś kolejne 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem wlej mleko skondensowane, a następnie przypraw solą i pieprzem. W trakcie gotowania co chwilę mieszaj.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.