Befsztyki i steki

Zuzanna Wiciejowska
07.04.2014 , aktualizacja: 07.04.2014 14:33
A A A Drukuj
Befsztyki i steki są idealne na kulinarny debiut. Pamiętaj jednak, by wybrać odpowiedni gatunek mięsa. Na stek możesz wybrać rostbef czy antrykot, a na befsztyk tylko polędwicę wołową.

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Składniki:

500 g wołowiny bez kości

4 łyżki oleju

3 łyżki masła

2 duże cebule

2 łyżki mąki

sól, pieprz

 

Mięso umyj, osusz, zmiel w maszynce do mięsa, wyrób na jednolitą masę z 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami zimnej wody oraz szczyptą pieprzu. Zwilżonymi dłońmi uformuj dość spore owalne kotlety. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojone w piórka cebule, dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej mocno pozostały olej i smaż oprószone mąką befsztyki, po 3 minuty z każdej strony. Gdy będą gotowe posyp solą i pieprzem z obydwu stron, przykryj smażoną na maśle cebulą i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 3 minuty.

Zobacz także
Komentarze (12)
Zaloguj się
  • starystormy

    Oceniono 32 razy 28

    Pani Zuzanno - to kolejny juz tragicznie przygotowany artykul z Pani strony. Moze czas zaczac choc troche nauczyc sie gotowac. Stek grubosci 0,5 cm????? Jak Pani zrobi z niego srednio wysmazony o krwistym nie wspomne?
    Zdjecia Pana Arkadiusza niestety tradycyjnie wolaja o pomste do nieba.

  • jackk3

    Oceniono 37 razy 23

    To co jest na tych zdjeciach to apetyt odbiera. A juz z pewnoscia nie sa to steki.

  • buka.buka.buka

    Oceniono 22 razy 18

    Na pół kilo mięsa pół szklanki oleju?
    Dziś panna Zuzanna objadła się szaleju.
    Być może befsztyki jada z frytownicy,
    wkładane wprost z lodu - jak Polanie dzicy...

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 13 razy 13

    Co innego widzisz co innego czytasz.

    Zdjęcie 3. Steki z rozmarynem. Widzimy kawał mięcha z grilla a w opisie czytamy
    "cienkie plasterki (około 0,5 cm) smażone na patelni"

  • allegropajew

    Oceniono 14 razy 12

    Ten pierwszy przepis to RUMSZTYK, nazwa od 100 lat zadomowiona w polszczyźnie. Jak bez cebulki -- to bryzol (przed wojną bywalcy Sopot mówili "briiiizol", wydłużone "i" podkreślając odwiedzionym małym palcem, jak przy piciu z filiżanki). Jak cebulkę damy do środka -- mamy klasycznego hamburgera.

    Befsztyk wiejski to nowotwór, w dodatku oksymoron. Na polskiej wsi (ogólnie -- w Polsce B) nie je się wołowiny, tylko tłuste, podłe fragmenty nierogacizny. To nasza narodowa tragedia znacznie gorsza od wysypu domorosłych dziennikarzyn.

    Gościula

  • mgrzemow

    Oceniono 18 razy 12

    Gwarantuję, że po zastosowaniu ww przepisów dostaniecie mięso o konsystencji podeszwy.

    Wygooglajcie sobie jak zrobić dobrego steka. Tabloid gazeta.pl wan w tym nie pomoże...

  • sselrats

    Oceniono 12 razy 6

    Eureka! Befsztyki wolowe! To sa jeszcze jakies inne? I czym stek sie rozni od tego?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX