Torcik orzechowy

Orzechy i lekki kakaowy krem to idealne połączenie, które osłodzi chłodny zimowy dzień.
Ciasto:

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

1 szklanka cukru

6 jajek

2 łyżki tartej bułki

szczypta soli

Krem:

2 jajka

1/2 szklanki cukru

250 g masła

4 łyżki kakao

1 aromat rumowy (albo 2 łyżki rumu)

masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania tortownicy

połówki orzechów włoskich do dekoracji

Przygotuj ciasto: jajka sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj orzechy, tartą bułkę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawaj pianę do masy orzechowej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 25 cm) wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto do tortownicy i wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 45 min. Ostudzone ciasto przetnij na dwa krążki.

Przygotuj krem: jajka ubij na parze na sztywną masę. Gdy będzie gotowa, nie przerywając ubijania, wystudź ją. Do miękkiego, roztartego masła dodawaj stopniowo, ucierając, masę jajeczną. Na końcu dodaj kakao i zapach rumowy (albo rum). Na jeden krążek ciasta wyłóż 3/4 kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta orzechowego, lekko dociśnij. Wierzch i boki torciku posmaruj resztą kremu, udekoruj połówkami orzechów.

Zdjęcie Clatronic Profi Cook HM 1026 Zdjęcie Zelmer 481.5 Symbio Line Zdjęcie Zelmer 481.64MM
Clatronic Profi Cook HM 1026 Zelmer 481.5 Symbio Line Zelmer 481.64MM
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (5)
Torcik orzechowy
Zaloguj się
  • kafejka27

    Oceniono 2 razy 2

    e-zeberka: A gdzie jest napisane, ze masło ma być roślinne? Co do kakao, to przecież podstawowy składnik czekolady! Moim zdaniem przepis wygląda bardzo przyzwoicie - na pewno go wypróbuję :)

  • Gość: Aga

    0

    mnie ciasto nie wyrosło, po upieczeniu ma wysokość może 3 cm, a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, może ktoś mi wskaże gdzie zatem jest błąd?

  • e-zeberka

    Oceniono 6 razy 0

    A mnie się wydawało, że torcik orzechowy to coś szlachetnego...Niestety tort, którego masa "czekoladowa"składa się z masła roślinnego i kakao to dla mnie zaprzeczenie szlachetności.Jak widać wszystko to kwestia smaku:)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX