masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania tortownicy
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotuj ciasto: jajka sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj orzechy, tartą bułkę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawaj pianę do masy orzechowej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 25 cm) wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto do tortownicy i wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 45 min. Ostudzone ciasto przetnij na dwa krążki.
Przygotuj krem: jajka ubij na parze na sztywną masę. Gdy będzie gotowa, nie przerywając ubijania, wystudź ją. Do miękkiego, roztartego masła dodawaj stopniowo, ucierając, masę jajeczną. Na końcu dodaj kakao i zapach rumowy (albo rum). Na jeden krążek ciasta wyłóż 3/4 kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta orzechowego, lekko dociśnij. Wierzch i boki torciku posmaruj resztą kremu, udekoruj połówkami orzechów.
hah!a a gdzie orzechy do ciasta?????ile ????? brak w przepisie!!!!
Gość: Aga
0
mnie ciasto nie wyrosło, po upieczeniu ma wysokość może 3 cm, a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, może ktoś mi wskaże gdzie zatem jest błąd?
kafejka27
Oceniono 2 razy
2
e-zeberka: A gdzie jest napisane, ze masło ma być roślinne? Co do kakao, to przecież podstawowy składnik czekolady! Moim zdaniem przepis wygląda bardzo przyzwoicie - na pewno go wypróbuję :)
e-zeberka
Oceniono 6 razy
0
A mnie się wydawało, że torcik orzechowy to coś szlachetnego...Niestety tort, którego masa "czekoladowa"składa się z masła roślinnego i kakao to dla mnie zaprzeczenie szlachetności.Jak widać wszystko to kwestia smaku:)
Weronika Snajdar
0
hah!a a gdzie orzechy do ciasta?????ile ????? brak w przepisie!!!!