Orzeźwiające dania z jogurtem

Gdy połączysz go z pikantnymi dodatkami i przyprawami, w kilka chwil uzyskasz wspaniałe dipy do warzyw czy mięs. Zmiksowany z owocami jest orzeźwiającym zastrzykiem energii.
 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Deser z mandarynkami, bakaliami i jogurtem

Składniki:

około 370 g gęstego jogurtu naturalnego

4 mandarynki

2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki grubo posiekanych migdałów

2 łyżki sparzonych rodzynków

2 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki miodu

szczypta cynamonu

 

Jogurt mocno schłodź w lodówce. Orzechy i migdały zrumień na suchej patelni. Wymieszaj je z rodzynkami, miodem i szczyptą cynamonu. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. W szklanych pucharkach układaj warstwami: cząstki mandarynek, na nich warstwę mocno schłodzonego jogurtu, następnie bakalie w miodzie i ponownie jogurt. Wierzch udekoruj kawałkiem mandarynki, posyp wiórkami kokosowymi i od razu podawaj.

Lody truskawkowo-jogurtowe Lody truskawkowo-jogurtowe Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Lody truskawkowo-jogurtowe

Składniki:

3 szklanki jogurtu naturalnego

1 opakowanie mrożonych truskawek

5 żółtek

3/4 szklanki cukru pudru

 

Rozmroź lekko truskawki. Żółtka ubij mikserem na parze z cukrem pudrem (uwaga! jajka, z których są żółtka, powinny być wcześniej dokładnie umyte i sparzone). Po około 10 minutach, nie przerywając ubijania, zdejmij garnek z ubitą, gęstą masą jajeczną i wystudź ją. Dodaj jogurt, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki. Zmiksuj rozmrożone truskawki i połącz z masą jajeczno-jogurtową. Przełóż do metalowej miseczki, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Potem przełóż do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażaj, co jakiś czas mieszając (najłatwiej robi się to w maszynce do lodów). Gotowe lody przełóż do pucharków lub salaterek i dowolnie udekoruj.

Jogurtowe dipy Jogurtowe dipy Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Jogurtowe dipy

Dip koperkowy:

około 350 g jogurtu naturalnego

pęczek koperku

ząbek czosnku

sól, pieprz

 

Koperek posiekaj, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp koperkiem.

 

Dip musztardowy:

około 350 g jogurtu naturalnego

2 łyżki ostrej musztardy

szczypta curry

szczypta kardamonu

szczypta pieprzu kajeńskiego

 

Połącz jogurt z musztardą. Dopraw curry, kardamonem i pieprzem kajeńskim. Przed podaniem posyp curry.

 

Dip pomidorowy:

około 350 g jogurtu naturalnego

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki keczupu

po szczypcie ostrej i słodkiej papryki

sól, pieprz

 

Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym i keczupem. Dopraw ostrą i słodką papryka, ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posyp słodką papryką

Tzatziki

Składniki:

około 700 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego lub bałkańskiego)

2 ogórki

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

garść orzechów piniowych lub włoskich

sól, pieprz

 

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij sok. Jogurt przełóż do miski, dodaj ogórki, oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli są małe, możesz dodać jeszcze jeden ząbek). Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami piniowymi lub włoskimi.

Koktajl bananowy

Składniki:

około 370 g jogurtu naturalnego

1 banan

1 łyżka płynnego miodu

 

Jogurt zmiksuj z pokrojonym na cząstki bananem i płynnym miodem na puszystą masę. Wlej do wysokich szklanek i na 15 minut wstaw do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA