Jak zrobić muffinki?

Wykonanie i stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia: Agata Jakubowska
25.01.2013 , aktualizacja: 10.09.2012 15:07
A A A Drukuj
Zanim zaczniesz przygodę z muffinkami, musisz wiedzieć, że te efektowne babeczki potrafią uzależnić. Ciągle będziesz znajdować powody, żeby zrobić je jeszcze raz, wypróbować inne dodatki, formy czy papilotki

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka (jogurtu, kefiru, maślanki)

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g masła

2 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Rada: Jeśli chcesz przygotować muffinki wytrawne, nie dodawaj do ciasta cukru i cukru waniliowego, zwiększ natomiast ilość soli

 

dodatki słodkie do wyboru:

1/2 szklanki sparzonych rodzynków

1 szklanka grubo posiekanych orzechów

1 tabliczka pokruszonej czekolady

1 szklanka drobno pokrojonych owoców

1 szklanka nutelli

 

dodatki wytrawne do wyboru:

100 g posiekanych oliwek

100g pokrojonej szynki, polędwicy lub bekonu

100 g pokrojonego w kostkę sera (żółtego, pleśniowego, fety)

3-5 łyżek posiekanej bazylii (kolendry, tymianku, estragonu)

1 papryka pokrojona w kostkę

Zobacz także
Komentarze (30)
Zaloguj się
  • szary212

    Oceniono 22 razy 12

    Geraldino, taki jest przepis, i wszystko gra. Sprawdzone po stokroć; co do komentsów o kuchni amerykańskiej - jeśli się je głównie fast foody, to nic dziwnego, że sie nic o tej kuchni nie wie, a jest fantastyczna, i niesamowicie zróżnicowana, tylko my prawie nic o niej nie wiemy, ale jak to Polacy - wypowiadamy się jako eksperci na każdy temat, liznąwszy... "karotkejków". Zapraszam na chicken Diane, łososia z masłem czosnkowym i szparagami, pieczonego indyka Dziękczynnego, czy choćby zapiekankę z tuńczykiem,makaronem i warzywami, którą moje dziecko uwielbia. A sałaty zielone z wszelkimi sosami, własnoręcznie robionymi - np. ceasar's, z grillowanym kurczakiem - zdrowe, sycące i pyszne! No i ciasteczka - owsiane, czekoladowe, -te wielkie, których namiastką są ciacha w Coffee Heaven; A już o śniadaniach brunchowch nie wspomnę, bo mogłabym długo; kto jadł takie śniadanie drwala w prawdziwym dinerze, ten wie, o czym mowa:). Zresztą, co ja się będę z amerykańskiej kuchni tłumaczyć; kto jest bez grzechu, niech rzuci pustą butelką po właśnie wypitej coca-coli.

  • Oceniono 7 razy 7

    Amerykanska sztuka kulinarna rozni sie od naszej. Nie maja strucli makowych, mazurkow, czy ciastek ze skwarek. Maja inne rzeczy jak apple pie,muffins,pumpkin pie etc. To sa roznice kulturowe i nalezy to uszanowac a nie wypowiadac sie w obrazliwy sposob. Nasze to super a amerykanskie to be. Wiecej w Stanach znajdziesz restauracje etniczne, serwujace potrawy i desery prawie z roznych kontynentow swiata. Pokaz u nas restauracje Etiopska. Swoja droga muffins dobrze wykonane i upieczone sa naprawde pyszne.

  • koham.mihnika.copyright

    Oceniono 8 razy 6

    najlepsze sa dietetyczne z ciemnej maki, malo tluszczu i cukru, za to duzo jagod. oczywiscie pieczone w domu, nie w francyzowej francy.

  • sliski_wacek

    Oceniono 4 razy 4

    Babeczki to nie muffinki. przeciez na babke jest calkiem inne ciasto. ech, durnoty....

  • fanka_makaronu

    Oceniono 5 razy 3

    no przecież jest napisane w kroku 5, żeby rozgrzać piekarnik do 200 st.

  • Gość: Ozzie

    Oceniono 2 razy 2

    Korzystam z tego przepisu od dawna. Zawsze robię muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady, albo z budyniem waniliowym i na słono - wytrawne z drobno pokrojonymi kabanosami, bazylią oliwkami serem żółtym.
    Robi się je szybko i łatwo i zawsze wszystkim smakują. Przepisem zaraziłam większość znajomych :)

  • szary212

    Oceniono 10 razy 2

    Po perwsze: muffinki trzeba robić w miarach '"amerykańskich" - na filiżanki(ok 240 ml, nieco mniej niż szklanka)
    PO drugie: nie dodajemy samego proszku tylko sodę oczyszczoną (ok. 1/12 łyżeczki) plus 1/2 łyżeczki proszku
    Po trzecie: NIGDY nie pieczemy ich w tak wysokiej tempereturze; muffinki pieka się błyskawicznie, i się po prostu spalą; wkładamy do piekarnika dobrze rozgrzanego, ale za jakies 5 minut skręcamy do ok. 135 stopni; pieczemy ok 20 min, zwłaszcza w nowoczesnych piecach
    PO czwarte: najlepsze przepisy są na stronach amerykańskich;
    Po piąte: polecam muffinki na bazie ucieranych "starych" bananów - są wilgotne, a nie suche jak pieprz, jak te na mleku ... mniam...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX