Jak zrobić strudel jabłkowy?

Stylizacja i wykonanie: Maria Szkop; zdjęcia: Agata Jakubowska
04.09.2012 , aktualizacja: 27.08.2012 16:03
A A A Drukuj
Delikatne jabłka z rodzynkami, doprawione cynamonem i zawinięte w cieniutkie ciasto...po prostu pycha! Wyjęte z piekarnika można od razu podawać na stół. Oprószone cukrem pudrem albo z dodatkiem lodów waniliowych.

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Ciasto:

300 g mąki pszennej

1 łyżka drobnego cukru

1 jajko

50 g miękkiego masła

1 łyżka wody

szczypta soli

 

Farsz:

1 kg kwaśnych jabłek (np. reneta)

50 g niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich

50 g rodzynek

70 g drobnego cukru

sok i skórka otarta z 1 cytryny

3 łyżki rumu

1 łyżeczka cynamonu

50 g miękkiego masła

50 g czerstwej bułki pszennej (sam środek, bez skórki)

20 g roztopionego masła

cukier puder do posypania ciasta

Komentarze (5)

Zaloguj się
  • Oceniono 2 razy 2

    Niestety mi ten strudel nie wyszedł- ciasto było twarde jak cholera.
    Po drugie- nienawidze tego klikania , zresztą widzę po komentarzach, że nie tylko ja.
    Takie strony omijam.

  • Oceniono 2 razy 2

    Mnie tez szlag trafia na to dzlenie tekstów na strony. Przestałam takie czytać. Trudno.

  • hubert.sikora

    Oceniono 2 razy 2

    Nie no wszystko ładnie pięknie, ale nie przesadzacie z tym stronicowaniem ? Dwa zdanie na każdą stronę...

  • Gość: gosc

    Oceniono 1 raz 1

    ciasto na strudel trzeba wybijać o stolnicę, a potem rozciągać rękami na obrusie na grubość pergaminu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX