Serniki

Klasyczny sernik z serka kremowego to podstawa do dalszych wariacji kulinarnych o sernikach. Możesz dodać np. cynamon, karmel, czekoladę, owoce czy orzechy - w zależności od pory roku i dostępności składników
Pieczenie sernika w moim rodzinnym domu to był prawdziwy rytuał. Bardzo dobrze pamiętam najpierw mozolne ucieranie w makutrze żółtek z cukrem na puszysty kogel-mogel (który uwielbiałam wyjadać), mielenie w maszynce twarogu cudem zdobytego od "baby" z bazarku i dodawanie go po jednej łyżce do kogla-mogla z utartym masłem. Potem odrobina mąki ziemniaczanej, rodzynki i na koniec piana ubita z białek; delikatne przekładanie do tortownicy i do rozgrzanego piecyka. Piecyk był gazowy z grzałką na dole, więc sernik prawie zawsze przypalał się od spodu, ale i tak był najpyszniejszy na świecie. Teraz mam piec elektryczny z termoobiegiem, grzałką u góry i u dołu. I nie jestem w stanie zrobić tamtego sernika. Nie wiem, czy to kwestia sera, czy może moje wspomnienia są mocno wyidealizowane. Ale pogodziwszy się z tym, co przeminęło, piekę serniki, które Julia i Wojtuś uwielbiają. I może też kiedyś będą je wspominać z rozrzewnieniem.

Oczywiście najważniejszy w serniku jest biały ser. Każda z nas ma na pewno swój ulubiony. Ja po przetestowaniu różnych pozostaję wierna Turkowi Naturalnemu. I możecie wierzyć lub nie, ale uważam, że ten w większych opakowaniach jest trochę inny w smaku niż ten pakowany w małe pojemniczki. Dziwne, prawda? I jeszcze spód sernika. Kiedyś uważałam, że jest całkowicie zbędny, ale w sernikach pieczonych z serków twarożkowych jest on konieczny, bo masa jest na tyle rzadka, że mogłaby wypłynąć z tortownicy. Zresztą dzięki gotowym herbatnikom spód przygotowuje się błyskawicznie.

Na koniec słów kilka o pieczeniu w kąpieli wodnej. Może się to wydać trochę dziwne, żeby sernik pakować w naczynie z wodą. Ale zachęcam, spróbujcie, a naprawdę będziecie zachwyceni efektem. Sernik pieczony w ten sposób jest kremowy i delikatny, nie rośnie jak szalony tylko po to, aby opaść natychmiast po wyłączeniu piekarnika. I nie pęka, dzięki czemu jego powierzchnia jest idealnie gładka.

Kremowy sernik wspaniale nadaje się do wszelkiego rodzaju modyfikacji - spodu, masy serowej czy dekoracji. Można traktować go jako przepis podstawowy i eksperymentować z dodatkami. Ja dodawałam cynamon (wówczas do spodu dorzucałam garść mielonych orzechów laskowych), piekłam sernik z kremem karmelowym (z puszki - wtedy zmniejszyłam ilość cukru o tyle łyżek, ile dodałam kremu. A wierzch, zamiast polać śmietaną, posypałam pod koniec pieczenia płatkami migdałowymi).

Przy pieczeniu większości serników zostają niezużyte surowe białka. Ja mrożę je w jednorazowych pojemniczkach i już wkrótce napiszę, co pysznego można z nich zrobić.

Podziękowanie. Piękne stroje kucharskie uszyła nam pani z pracowni kostiumów teatralnych i strojów okolicznościowych Pinokio (tel. 22 886 60 63).

Sernik pomarańczowy

Spód:

1 opakowanie (180-200 g) herbatników czekoladowych (Ale uwaga! Nieoblanych czekoladą)

100 g masła



Masa serowa:

700 g serka kremowego

1 i 1/4 szklanki cukru

1 opakowanie (200 g) śmietany 22-proc.

skórka otarta z 4 pomarańczy

1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy

1/4 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 żółtko

szczypta soli



Glazura:

3/4 szklanki dżemu pomarańczowego



Przygotuj spód: herbatniki rozkrusz (za pomocą tłuczka lub malaksera), dodaj roztopione masło, wymieszaj i otrzymaną masą wylep dno i brzegi wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotuj masę serową: mikserem ubij serek na puszystą masę i, nie przerywając ubijania, porcjami dodawaj cukier, następnie kolejno: śmietanę, skórkę otartą z pomarańczy, sól i mąkę. Na koniec dodaj pojedynczo jajka i żółtko, ubijając dokładnie przed dodaniem kolejnego.

Spód i boki schłodzonej tortownicy owiń arkuszem folii aluminiowej (dla bezpieczeństwa przygotuj dwie warstwy). Ważne, aby brzeg folii zabezpieczał brzegi tortownicy dość wysoko - sernik piecze się w kąpieli wodnej, woda nie może dostać się do środka tortownicy. Tak zabezpieczoną tortownicę wstaw do drugiego naczynia do pieczenia z brzegiem wysokim na tyle, by sięgał do co najmniej 1/3 wysokości tortownicy (ja używam dużej szklanej formy do tarty).

Do tortownicy wlej masę serową i wstaw na środkowy poziom do piekarnika z włączonym termoobiegiem i rozgrzanego do 170 st. C. Ostrożnie, do 1/3-1/2 wysokości tortownicy, napełnij naczynie ciepłą. Piecz 1 godzinę i 15 minut (w trakcie pieczenia sprawdź, czy woda się nie wygotowała. Jeśli tak - uzupełnij).

Wyłącz piekarnik i przez 1 godzinę trzymaj jeszcze sernik w zamkniętym piecu. Następnie wyjmij ciasto i je wystudź, najlepiej przez sześć godzin lub przez noc w lodówce.

Następnego dnia (lub po sześciu godzinach) przygotuj glazurę: w małym garnuszku podgrzej dżem i ciepłym udekoruj wierzch sernika.

Sernik kremowy

Spód:

1 opakowanie (180-200 g) herbatników typu digestive z mąki pełnoziarnistej

100 g masła



Masa serowa:

900 g serka kremowego

1 szklanka cukru

3 jajka

3 żółtka

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

kilka kropli ulubionego aromatu (opcjonalnie)

1 opakowanie (200 g) śmietany 22-proc.

3 łyżeczki cukru



Przygotuj spód: herbatniki rozkrusz (za pomocą tłuczka lub malaksera), dodaj roztopione masło, wymieszaj i otrzymaną masą wylep dno i brzegi wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotuj masę serową: mikserem ubij serek na puszystą masę i, cały czas miksując, porcjami dodawaj cukier, a następnie - koniecznie jedno po drugim (nie wszystkie naraz) - całe jajka i żółtka. Na koniec ubijania dodaj sok cytrynowy i aromat (opcjonalnie).

Tak jak w przepisie na sernik pomarańczowy zabezpiecz tortownicę folią aluminiową.

Masę przelej na przygotowany spód i piecz w kąpieli wodnej (patrz - przepis na sernik pomarańczowy) przez 50 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 170 st C. Następnie śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem i delikatnie posmaruj masą sernik. Piecz kolejne 10 minut. Wystudź i wstaw do lodówki na sześć godzin lub na całą noc.

Zdjęcie CLATRONIC KM 3476 Zdjęcie ETA 0028 GRATUS Zdjęcie Kenwood KMX97
CLATRONIC KM 3476 ETA 0028 GRATUS Kenwood KMX97
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE