Domowe włoskie makarony

Giancarlo Russo
01.07.2014 , aktualizacja: 30.06.2014 17:00
A A A Drukuj
Już same ich nazwy brzmią zniewalająco bucatini, rigati, casarecce... Pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. A może zamiast kupować gotowe, zacząć robić makarony w domu, i - jak we Włoszech - mieć swój rodzinny przepis?

Fot. Shutterstok

Składniki:

400 g mąki semolina (z pszenicy durum)

4 jaja

40 g soli

 

Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni rodzaj makaronu. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 500 g gotowego świeżego makaronu.

Dziś w sklepach jest duży wybór ręcznych maszynek do makaronu lub mikserów z przystawkami, pomocnych w przygotowaniu pysznego domowego makaronu. Jeśli nie masz czasu lub sprzętu, użyj suchego makaronu ze sklepu. Pamiętaj jednak, że najlepszy makaron to ten nie rozgotowany, tylko lekko twardy - al dente!

 

Przepis: Giancarlo Russo, szef kuchni, executive Trattoria Giancarlo w Warszawie Wesołej, www.giancarlo.pl

Zobacz także
Komentarze (11)
Zaloguj się
  • Gość: senti

    Oceniono 19 razy 5

    kto to pisal szok :o spaghetti z jajkami i boczkiem to poprostu CARBONARA

  • Gość: zol

    Oceniono 4 razy 2

    Widze same wykwintne podniebienia i wysoka wiedza kulinarną. Troche przesadzacie z krytyką - przepisy proste, smaczne i dla każdego
    Przy okazji zapraszam zainteresowanych na stonę (nie moją): http://mojaitalia.mixxt.pl/networks/content/index.Rodzaje+makaronu
    Można się sporo dowiedzieć :)

  • Gość: senti

    Oceniono 14 razy 0

    jakiego rigatti ??????? penne rigate?mezze manche rigate ?serpentini rigate ? itd opisy i sklad dno chyba tem szef kuchni to wloch tureckiego pochodzenia

  • Gość: kuchareczka

    Oceniono 6 razy -2

    Łakawie wyjaśniono, co to jest spaghetti, a każde dziecko to wie, natomiast nie ma opisu makaronu tagliolini, znacznie mniej znanego. Może autor sam nie wiedział co to?

  • Gość: j.w

    Oceniono 8 razy -2

    40g soli na 500g makaronu?
    TO są 4 łyżki soli

  • Gość: xx

    Oceniono 13 razy -3

    Włosi nie robią makaronu z karczochami z zalewy, tylko ze świeżymi.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX