Grzanki i tosty

Tosty i grzanki są niezastąpione, gdy chcesz podać niewielkie efektowne danie. Łącząc produkty o różnych smakach i kolorach, na kromkach chleba stworzysz kulinarne dzieła sztuki.

Bruschette

Składniki:

1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki

3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki)

200 g mozzarelli

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano

sól

pieprz

oliwki lub kapary do dekoracji

 

Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, wstaw na suchej blasze kromki bagietki i podpiecz z dwóch stron przez około 7 minut (powinny być złote). Wyjmij, każdą kromkę natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Na kromki nałóż wyjęte z lodówki pomidory i plasterki mozzarelli.

Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 2 minuty (ser powinien się roztopić). Podawaj gorące, udekorowane plasterkami oliwek lub kaparami.

 

Koszt: około 8 złotych

Grzanki z rokpolem i orzechami Grzanki z rokpolem i orzechami Fot. Marcin Urban

Grzanki z rokpolem i orzechami

Składniki:

4 kromki pszennego pieczywa

150 g sera rokpol

1 łyżka śmietany 18 proc.

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich

 

Rokpol rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze śmietaną. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i na kilka minut włóż ułożone na suchej blasze pieczywo. Lekko podpieczone wyjmij i natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku. Rozłóż na kromkach ser wymieszany ze śmietaną i ponownie wstaw do piekarnika na 5-6 minut. Grzanki podawaj posypane orzechami.

 

Koszt: około 7 złotych

Szpinakowe gniazdka

Składniki:

4 kromki razowego chleba tostowego (albo chleba razowego)

4 jajka

500 g świeżego szpinaku

1 łyżka masła

ząbek czosnku

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

 

Szpinak opłucz i osącz. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i blanszuj przez 3-4 minuty. Wyjmij, osącz, włóż na patelnię z rozgrzanym masłem i mieszając smaż przez około 2 minuty (aby odparował nadmiar wody). Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z chleba tostowego albo razowego wytnij kółka (albo serca), połóż je na blasze. Na pieczywie rozłóż po 1/4 szpinaku, formując gniazdka. W środek każdego gniazdka wbij po jednym surowym jajku, posyp odrobiną soli i pieprzu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Zapiekaj do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne

 

Koszt: około 6 złotych

Tosty z szynką, serem i ananasem

Składniki:

4 kromki chleba tostowego

4 plasterki szynki (wielkości kromek chleba)

4 plasterki dowolnego żółtego sera

4 plasterki ananasa z puszki

2 duże łyżki konfitur z żurawin lub borówek

1 łyżka masła

 

Każdą kromkę chleba tostowego cienko posmaruj masłem. Na kromkach połóż po plasterku szynki. Na szynce ułóż osączone plasterki ananasa, a na nich plasterki żółtego sera. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj, aż ser się roztopi (10-15 minut). Po wyjęciu, w powstałe wgłębienia włóż konfitury z żurawin lub borówek.

 

Koszt: około 5 złotych

Więcej o:
Copyright © Agora SA