Owocowe przekąski

Zaskakujące połączenia smaków. W jednym kęsie może być jednocześnie i słodko, i pikantnie, a każdy następny tylko pobudza coraz większy apetyt.
Krem z zielonej herbaty Krem z zielonej herbaty Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Krem z zielonej herbaty

Składniki:

6 łyżek zielonej herbaty liściowej

1 niepełna (ok 220 ml) szklanka mleka

450 ml śmietany kremówki 30 proc.

8 łyżek cukru

4 łyżeczki żelatyny

kilka winogron i listków mięty do dekoracji

 

Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotuj! Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut. Przecedź do garnka, dodaj żelatynę namoczoną w 3 łyżkach wody. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Musem napełnij szklaneczki, wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzone, udekorowane połówkami winogron bez pestek i listkami mięty.

Sałatka mieszana z camembertem i gruszką

Składniki:

1 mała gruszka

2 serki camembert

po kilka listków różnych sałat

3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1/2 łyżki miodu

2 goździki

po 2 łyżki żurawin ze słoiczka, octu balsamicznego i oliwy

ewentualnie kilka malin do dekoracji

 

Obierz gruszkę, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki gruszki włóż do garnuszka, zalej winem, dodaj miód i goździki, gotuj na małym ogniu do miękkości (sprawdzaj co jakiś czas, ponieważ gruszka nie powinna być twarda, nie może się też rozgotować). Gdy będzie gotowa wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Dokładnie umyj liście sałat, osusz i postrzęp palcami. Przygotuj sos: żurawiny wymieszaj z octem balsamicznym, ubijaj trzepaczką dolewając powoli oliwę. Na dwóch talerzach rozłóż sałatę, polej ją połową sosu żurawinowego. Na sałacie połóż po jednym serku camembert (ser możesz podgrzać w piekarniku, ale nie za długo, aby nie zaczął ?płynąć?). Na serkach ułóż połówki gruszek, polej je pozostałym sosem. Przed podaniem możesz udekorować malinami.

Sałatka pomarańczowo - ogórkowa

Składniki:

1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki

2 pomarańcze

1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego)

1/4 szklanki oliwy

po szczypcie soli, pieprzu czarnego i kajeńskiego, cynamonu, mielonego kminu rzymskiego

 

Obierz pomarańcze i wytnij fileciki miąższu. Przełóż je na półmisek i delikatnie wymieszaj z ogórkami. Przygotuj sos: oliwę, ocet winny, miód i suszone pomidory wymieszaj z utartymi przyprawami. Sosem polej ogórki i pomarańcze. Sałatkę przykryj i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Schłodzoną podawaj do pieczonego kurczaka albo smażonych ryb.

Pomarańcze w cieście Pomarańcze w cieście Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pomarańcze w cieście

Składniki:

4 duże pomarańcze

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 i 1/2 łyżki mąki (i dodatkowa mąka do panierowania)

2 łyżki cukru

1 jajko

1 kostka sklarowanego masła do głębokiego smażenia

kilka listków mięty

cukier puder do posypania

na sos:

1 szklanka jogurtu naturalnego

sok z cytryny i miód do smaku

 

Obierz pomarańcze, dokładnie usuń białą skórkę, pokrój w plastry, osącz z nadmiaru soku na papierowym ręczniku i lekko oprósz mąką. Przygotuj ciasto z mąki, jajka i cukru. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Każdy plaster pomarańczy zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym sklarowanym maśle. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z tłuszczu. Przygotuj sos: jogurt dopraw do smaku sokiem cytrynowym i miodem, dodaj posiekane listki mięty, wymieszaj. Pomarańcze w cieście oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem jogurtowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.