Ziemniaczane potrawy

red.
30.05.2014 , aktualizacja: 11.06.2013 09:40
A A A Drukuj
Kluski śląskie, kopytka, pyzy są pyszne nie tylko dlatego, że kojarzą się z najlepszą na świecie kuchnią babci. Jak Polska długa i szeroka uwielbiamy ziemniaczane potrawy, bo są po prostu bardzo smaczne.

Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Gazeta

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

6 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

sól

 

Ziemniaki obierz i ugotuj (albo ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz). Gdy ostygną, przepuść przez maszynkę, dodaj jajka i obie mąki, posól i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj małe kulki, nie większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z wody. Podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.

Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • krzych.korab

    Oceniono 7 razy 7

    Jajka do klusek śląskich ? Co za niedomówienie podał wam ten przepis. Kluski śląskie to ziemniaki i 1/4 mąki kartoflanej. Wsio.

  • poborowy102

    Oceniono 3 razy 3

    jajko można dać do klusek śląskich, ale one wtedy stwardnieją jeśli nie zje się od razu. Więc te, które są z jajkiem i mają być jedzone następnego dnia lepiej zostawić surowe w lodówce i ugotować przed jedzeniem. Natomiast ta mąka pszenna to jakaś brednia. Cały przepis na gumiklyjzy to: 3/4 ziemniaków ugotowanych z solą, 1/4 mąki ziemniaczanej. I już. Ew. jajko.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX