Kawowe słodkości

Aneta Kosiba
10.02.2014 , aktualizacja: 10.02.2014 10:52
A A A Drukuj
Tiramisu, tort kawowy, muffinki z mokką - czy ktoś ich nie lubi? Niemożliwe. Najsłynniejszy włoski deser kawowy od lat jest jednym z ulubionych ciast Polaków.

Fot. Marcin Urban

Składniki:

6 łyżek żelatyny (3+1,5+1,5)

300 ml mocnej gorącej kawy

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

100 ml likieru kawowego

100 ml śmietanki 30-proc.

2 łyżeczki cukru pudru

cukier (opcjonalnie)

 

Przygotuj pierwszą warstwę: gorącą kawę wymieszaj z kardamonem, cynamonem i połową żelatyny, roztwór możesz trochę posłodzić. Przestudź i rozlej do 4 szklanek. Wstaw do lodówki, żeby galaretka stężała.

Przygotuj drugą warstwę (gdy pierwsza już będzie gotowa): likier przelej do rondla, dodaj 4 łyżki wody, podgrzej i dodaj połowę pozostałej żelatyny, dokładnie wymieszaj. Przestudź i rozdziel do szklanek z pierwszą warstwą galaretki. Wstaw do lodówki, żeby stężała.

Przygotuj trzecią warstwę: śmietanę wymieszaj z cukrem i ubij, żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudź. Rozlej do gotowych galaretek i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (3)

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX