Kawowe słodkości

Aneta Kosiba
10.02.2014 , aktualizacja: 10.02.2014 10:52
A A A Drukuj

Fot. Marcin Urban

Składniki:

150 g mlecznej czekolady

2 łyżki żelatyny

100 ml mleczka kokosowego z puszki

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 jajka

20 ml likieru kawowego

sól

30 g cukru

400 g śmietany

250 g malin lub jeżyn

1 banan

wiórki kokosowe do dekoracji

 

Czekoladę pokrusz i stop w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Mleczko kokosowe wymieszaj z kawą rozpuszczalną. Oddziel jedno białko od żółtka, białko zachowaj. Oddzielone żółtko i drugie jajko ubij w gorącej kąpieli wodnej wraz z mleczkiem kawowo-kokosowym na gęsty krem, dodaj rozpuszczoną żelatynę, a następnie, nie przerywając mieszania, dodaj rozpuszczoną czekoladę i likier. Gotową masę wstaw do lodówki.

Z białka ze szczyptą soli ubij sztywną pianę, dodaj powoli cukier i dalej ubijaj, aż cukier się rozpuści. Śmietanę ubij i wraz z pianą z białek połącz ze schłodzonym kremem.

Brzegi szklanek zanurz w mleczku kokosowym, a następnie w wiórkach. Do połowy napełnij je kremem, ułóż kilka plasterków banana i kilka malin (lub jeżyn), na to wyłóż pozostały krem. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj pozostałymi owocami.

 

Przepis: Aneta Kosiba, architekt wnętrz, stylistka, pasjonatka wszystkiego co włoskie, szczególnie kuchni

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (3)

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX