Faszerowane muszle

Włoski makaron conchiglioni jest idealny do zapiekania. Wypełniony gęstym i pożywnym farszem, idealnie nadaje się na obiad lub kolację.

Składniki:

20 dużych muszli

1 mały por

2 pomidory

1 żółta papryka

100 g szynki

1/2 opakowania fety

4 łyżki startego parmezanu

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

1/2 pęczka koperku

sól, pieprz

W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj muszle na półtwardo, delikatnie wyjmij łyżka cedzakową, zahartuj w zimnej wodzie i osusz.

Por pokrój w cienkie plasterki, paprykę, pomidory i szynkę - w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej oliwę, przez 2-3 minuty przesmaż por z czosnkiem i szynką. Zdejmij z patelni i przestudź.

W misce wymieszaj paprykę i pomidory z pokruszoną fetą, połącz z szynką z porem i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek i parmezan, dopraw pieprzem (solą już nie trzeba, ponieważ feta jest wystarczająco słona), bardzo dokładnie wymieszaj.

Farszem wypełnij muszle. Ułóż je ciasno, jedna przy drugiej, w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 7 minut (do czasu, aż ser się roztopi).

Więcej o:
Copyright © Agora SA