Cykoria na szybko

Cykoria wydaje się niepozorna, ale jej chrupiące liście pełne są witamin i mikroelementów. A smakuje nawet tylko skropiona oliwą i sokiem z cytryny.
 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Cykoria faszerowana fetą

Składniki:

6-8 cykorii
1 opakowanie sera feta (około 270 g)
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki pokrojonych oliwek
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżki startego żółtego sera
pieprz

Cykorie oczyść ze zwiędłych liści, odkrój ściemniałą nasadę, blanszuj w posolonym wrzątku przez 1-2 minuty, odsącz i ostudź. Ser zmiksuj z jogurtem, dodaj oliwki i bazylię, dopraw pieprzem. Farsz serowy wsuwaj między rozchylone liście cykorii (jak największą ilość). Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj łyżką oliwy. Ułóż cykorie, posyp startym żółtym serem, skrop łyżką oliwy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 15 minut.

Zdjęcie Alorno Naczynie Żaroodporne Glass 1,7l Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Garneczki Naczynie żaroodporne okrągłe z pokrywą 71073
Alorno Naczynie Żaroodporne... Eva Solo Naczynie żaroodpor... Garneczki Naczynie żaroodpo...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka na liściach cykorii Sałatka na liściach cykorii Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka na liściach cykorii

Składniki:

3 cykorie
2 jajka ugotowane na twardo
po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
1/2 puszki groszku konserwowanego
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, oregano w proszku

Cykorie umyj i osusz. Z każdej cykorii zdejmij po 4-5 dużych liści i odłóż. Resztę liści drobno pokrój. Dodaj do nich pokrojone w kostkę papryki oraz jajka, odsączony groszek i posiekaną cebulę. Dopraw majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku rozłóż dekoracyjnie odłożone liście cykorii, na każdy nałóż po porcji sałatki.

Zdjęcie Alessi Półmisek 5032 Zdjęcie AMBITION Półmisek FALA biały Zdjęcie Stelton - Półmisek średni
Alessi Półmisek 5032 AMBITION Półmisek FALA biał... Stelton - Półmisek średni
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Sałatka z cykorii

Składniki:

2 duże cykorie
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 puszka mandarynek (ok. 300 g)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz, cukier

Z umytej i osuszonej cykorii usuń gorzki głąb, liście pokrój w grube paski. Wyjmij z puszki mandarynki (nie muszą być dokładnie odsączone) i połącz z cykorią. Dodaj orzechy, wlej oliwę i sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj, posyp posiekaną kolendrą.

Zdjęcie Ambition MAGNAT Komplet noży 5-elementowy w bloku 20395 Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Ambition MAGNAT Komplet noż... Gerpol Komplet noży ELEGANCE Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Zupa z cykorii

Składniki:

1 i 1/2 l wywaru warzywnego
3 duże cykorie
1 mały por
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku

Cykorie podziel na liście, umyj, osusz i pokrój w paski. Umyty starannie i osuszony por pokrój w plasterki. Do gotującego się wywaru warzywnego dodaj cykorię, por i posiekany drobno ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Zdejmij garnek z ognia i po lekkim ostudzeniu zupę zmiksuj. Dodaj stopniowo śmietanę, wymieszaj, rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp koperkiem. Podawaj z grzankami, najlepiej czosnkowymi.

 

Wykonanie i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Agata Jakubowska

Zdjęcie Blender Bosch MSM 87165 Zdjęcie Blender GOTIE GHB-1000 Zdjęcie Blender TEFAL HB863
Blender Bosch MSM 87165 Blender GOTIE GHB-1000 Blender TEFAL HB863
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA