Śniadanie, na zdrowie

To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia wiemy wszyscy. Niestety, często w codziennym biegu nie mamy czasu na poświęcenie mu należnej uwagi. A szkoda!
W tygodniu nie mam złudzeń, ledwo dajemy radę z Wojtusiem zdążyć do przedszkola na 8.30, a Julka po porannym mleku dopiero koło 11-tej je drugie śniadanie. Ale w sobotę i niedzielę, kiedy wreszcie się wyśpimy, a mnie dopadną wyrzuty sumienia, że powinno być nie tylko pysznie, ale też zdrowo, przygotowujemy wielkie rodzinne śniadanie.

Od dłuższego czasu staram się kupować jajka tylko z zerem albo jedynką na pieczątce. Kiedy widzę na stemplu trójkę i przypominają mi się stłoczone w klatkach kury, mimo, że cena jajka jest kusząca, odstawiam je z powrotem na półkę. Na szczęście, dzięki cioci Irence z Radawca pod Lublinem, która często zaopatruje nas w jajka od swoich sąsiadek, mam pewność, że kury które je zniosły, przyjemnie spędzają czas na grzebaniu i dziobaniu w ziemi.

Biały ser to kolejny temat-rzeka. W tekście o sernikach twierdziłam, że takiego białego sera, jak był kiedyś, już nigdzie nie można dostać. A tymczasem znalazłam! Fantastyczny prawdziwy biały ser, o kremowej konsystencji, ale jednocześnie zbity i gęsty. Nieziemsko smakuje z pomidorami i kiełkami, oprószony lekko solą i pieprzem. Każdy z nas ma swoje ulubione dodatki, też na słodko.

Na koniec kilka słów o musli. Do przygotowania go w domu zainspirował mnie Jamie Olivier, który w książce "Każdy może gotować" podaje przepis na takie musli. Moja wersja jest zmodyfikowanym przepisem Jamiego. Ze względu na dzieci pominęłam orzechy (alergeny) i zmieniłam proporcje ziaren w stosunku do płatków. Zachęcam do własnych eksperymentów z szukaniem idealnej kompozycji. Należy przy tym pamiętać, że sezam ma bardzo dominujący smak i jeśli chcemy, żeby jakiś inny składnik grał pierwsze skrzypce, lepiej go pominąć. Moje ostatnie musli było właśnie bez sezamu i cynamonu, ale za to z kandyzowanym ananasem i papają, które świetnie komponowały się z kokosem.

Musli domowe

300 g płatków owsianych górskich

100 g wiórków kokosowych

100 g pestek słonecznika

100 g pestek dyni

100 g sezamu

2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

100 ml oleju ryżowego

100 ml syropu klonowego

250 g mieszanki ulubionych suszonych owoców (wiśnie, żurawiny, rodzynki, daktyle, morele, jabłka)

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp płatki owsiane, wiórki, sezam i pestki. Jeśli używasz cynamonu, posyp nim płatki i delikatnie wymieszaj (ja cynamon dodaję do musli z suszonymi jabłkami, pomijam wtedy sezam). Polej wszystko olejem i syropem klonowym i ponownie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z włączonym termoobiegiem i piecz około 30-40 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając, aby ziarna równomiernie się przypiekały. Po tym czasie ziarna powinny być złocisto-rumiane. W czasie kiedy musli się piecze, posiekaj na mniejsze kawałki daktyle, morele i jabłka (jeśli używasz). Dodaj suszone owoce, rodzynki i żurawiny do wyjętego z piekarnika musli, delikatnie wymieszaj i wystudź. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Podawaj z jogurtem lub mlekiem.

Twarożek

250 g sera białego półtłustego

2-3 łyżki śmietany 12 proc.

szczypiorek

pęczek rzodkiewek

zielony ogórek

pomidorki koktajlowe

kiełki (ulubione)

sól

pieprz

Ser rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę - tyle, aby konsystencja była kremowa, ale nie za rzadka.

Jeśli twarożek ma być jedzony tylko na wytrawnie, możesz doprawić go solą. Ja tego nie robię, bo u mnie na koniec śniadania musi być kanapka z serem i dżemem. Dlatego osobno w miseczkach podaję wszystkie składniki, czyli posiekany szczypiorek, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, kostki ogórka, pomidorki koktajlowe i kiełki - każdy sobie komponuje indywidualny twarożek.

Jajecznica Pomidorowa

4 jajka

1 duży lub 2 małe pomidory

masło (najlepiej klarowane)

dymka, biała i zielona część

sól

pieprz

Pomidory sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp posiekaną białą część dymki, posól (zapobiegnie to przypaleniu). Kiedy dymka będzie zeszklona, dodaj posiekane pomidory i razem przesmażaj, aż pomidory lekko zmiękną. Na patelnię z pomidorami i cebulką wbij jajka i smaż mieszając, aż jajka się zetną i będą miały stopień wysmażenia, jaki lubisz najbardziej. Jajecznicę oprósz solą, pieprzem i posyp posiekaną zieloną częścią dymki.

Zdjęcie Kesper Stolik śniadaniowy 77615 Zdjęcie Pojemnik Śniadaniowy 06,7208 Zdjęcie PZPN POJEMNIK ŚNIADANIOWY BIAŁY
Kesper Stolik śniadaniowy 7... Pojemnik Śniadaniowy 06,7208 PZPN POJEMNIK ŚNIADANIOWY B...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: