Kaczka pieczona jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne polskie danie, jeszcze nie tak dawno atrakcja rodzinnych obiadów ?od święta?. Wbrew pozorom, jest bardzo łatwa do przyrządzenia. I smakowicie pieką się w niej kwaśne jabłka.

Składniki:

1 kaczka

1/2 kg kwaśnych winnych jabłek

3 łyżki masła

3 łyżeczki majeranku

3 łyżeczki soli

pieprz

Krok 1

Młodą sprawiona kaczkę dokładnie umyj, osusz, całą - w środku i na zewnątrz - natrzyj solą wymieszaną z majerankiem i na godzinę włóż do lodówki.

Krok 2

Jabłka umyj, osusz, podziel na połówki, usuń gniazda nasienne.

Krok 3

Kaczkę wypełnij jabłkami i zaszyj ją białą  bawełnianą nicią.

Krok 4

Włóż kaczkę do brytfanki na stopione masło, polej ją z wierzchu masłem, posyp pieprzem, skrop kilkoma łyżkami wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Krok 5

Piecz około godziny, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia.

Krok 6

Upieczoną, zrumieniona kaczkę wyjmij, podziel, ułóż na półmisku i obłóż upieczonymi jabłkami, polej sosem z pieczenia, a resztę sosu przelej do sosjerki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.