Desery z galaretką

Wykonanie i stylizacja: Maria Szkop, zdjęcia: Agata Jakubowska
15.08.2013 , aktualizacja: 13.08.2013 11:55
A A A Drukuj
Są kolorowe, proste w przygotowaniu i możesz im nadać dowolne kształty. Proponujemy cztery przepisy na sprawdzone desery galaretkowe.

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku

1/2 opakowania (ok. 200 g) mrożonych truskawek (lub miseczka truskawek z kompotu)

1 małe opakowanie (ok. 200 g) truskawkowego serka homogenizowanego

150 ml śmietanki 30 proc.

2 łyżeczki cukru pudru

 

Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na dnie miseczek ułóż rozmrożone truskawki (albo truskawki z kompotu), zostawiając kilka owoców do dekoracji. Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na około 20 minut.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Gotową wymieszaj z serkiem i ułóż na galaretkach. Każdą miseczkę z deserem udekoruj cząsteczkami truskawek.

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • mikiliki77

    0

    Ja zwykle robię galaretki z syropów owocowych jak mi zostaną, to też często mieszam, żeby nie było resztek żelatyny.

  • Gość: jasiek

    0

    przy tak gęstej galaretce, trzeba podczas tężenia od czasu do czasu zamieszać, żeby żelatyna nie zgromadziła się na dnie

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX