Smaczne dania z selerem w roli głównej

Pokochały go gwiazdy filmowe i słynne modelki. Kalorii ma tyle co nic, a z selera naciowego można przyrządzić naprawdę pyszne dania.
 Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Roladki z selerem naciowym

Składniki:

3 łodygi selera naciowego

9 plasterków wędzonej szynki

9 plasterków żółtego sera

3 połówki brzoskwiń z puszki

3 łyżki startego żółtego sera

masło do wysmarowania formy

 

Łodygi selera zblanszuj przez minutę we wrzątku,  każdą podziel na trzy części. Połówki brzoskwiń pokrój w paski. Na plasterkach szynku ułóż po plasterku żółtego sera, kawałku selera i kilka pasków brzoskwiń. Zawiń szynki w rulony, zepnij wykałaczkami (albo obwiąż białą bawełnianą nicią). Żaroodporną formę wysmaruj masłem, ułóż w niej roladki z selerem, posyp je startym żółtym serem i zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Seler możesz zapiekać też z bananami i ananasami z puszki.

Sałatka z selerem i kukurydzą Sałatka z selerem i kukurydzą Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z selerem i kukurydzą

Składniki:

1 opakowanie selera naciowego

1 puszka kukurydzy

1 opakowanie paluszków krabowych

1-2 jabłka

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka keczupu

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz, cukier

posiekane orzechy włoskie do posypania

 

Seler naciowy i paluszki krabowe pokrój na ok. 1 cm kawałki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem cytrynowym, odsącz kukurydzę. W misce połącz seler naciowy, paluszki krabowe, jabłka i kukurydzę. Wymieszaj majonez z jogurtem i keczupem, powstałym sosem polej składniki sałatki, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawaj sałatkę schłodzoną, posypaną posiekanymi orzechami włoskimi.

Seler z kapustą pekińską

Składniki:

1 opakowanie selera naciowego

1/2 główki kapusty pekińskiej

po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej

1 jabłko

1 cebula

1 pomidor

3 łyżki oliwy

1-2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

 

Kapustę pekińską posiekaj. Łodygi selera pokrój na małe (ok. 1 cm) kawałki. Obrane jabłko, cebulę, papryki i pomidor pokrój w kostkę. Połącz w misce składniki sałatki, polej oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami).

Zupa jarzynowa z selerem Zupa jarzynowa z selerem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zupa jarzynowa z selerem

Składniki:

1 opakowanie selera naciowego

3 marchewki

3-4 ziemniaki

1/2 opakowania mrożonego groszku (200 g)

1 i 1/2 l bulionu warzywnego

1 duży kremowy serek topiony

1 pęczek koperku

 

Obierz marchewki i pokrój w plasterki, seler naciowy pokrój w 1cm kawałki,  ziemniaki - w kostkę. Warzywa włóż do garnka, dodaj lekko rozmrożony groszek, zalej bulionem (może być z kostki) i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj (najpierw rozpuszczony w 2-3 łyżkach zupy) topiony serek kremowy. Gotuj jeszcze 2 minuty. Zupę podawaj obficie posypaną posiekanym koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA