Piknikowe menu

Lato to czas pikników. Po kapryśnej wiośnie możemy w końcu cieszyć się przyjemną pogodą. W naszym koszu piknikowym znajdą się smaczne przekąski i pyszne desery. Nie zabraknie też czegoś dla spragnionych.
Ślimaczki z trotilli Ślimaczki z trotilli Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ślimaczki z trotilli

Składniki ok. 20 ślimaczków:

4 tortille pszenne (średnica każdej ok. 25 cm)

1 wędzona pierś kurczaka (może być pieczona)

2 kolorowe papryki

1 marchewka

1 długi ogórek

150 g sera koziego (twarogowego)

sól

pieprz

 

Pierś kurczaka pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Warzywa umyj, wytnij z papryk gniazda nasienne, miąższ drobniutko pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz mięso z warzywami i odrobiną sera koziego. Każdy płat tortilli posmaruj kozim serem i ułóż na nim farsz. Zwiń tak jak naleśnik i zapiecz w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 st. C. Po zapieczeniu pokrój w ślimaczki o szerokości 2 cm i okręć plastrem ogórka. Zepnij wykałaczką.

Zdjęcie Kosz piknikowy dla 2 osób Cilio Bellagio CI-155761 Zdjęcie Macma Kosz piknikowy 6233701 Zdjęcie Wiklinowy kosz piknikowy Summertime
Kosz piknikowy dla 2 osób C... Macma Kosz piknikowy 6233701 Wiklinowy kosz piknikowy Su...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Torciki z razowego chleba

Składniki 10-12 paluszków:

10-12 kromek pieczywa razowego lub pumpernikla

6 plastrów szynki

6 plastrów sera żółtego

1-2 łyżeczki masła

4 rzodkiewki

 

Kromki posmaruj masłem i ułóż na nich szynkę i ser oraz plasterki rzodkiewek. Złóż piętrowo po trzy kromki i pokrój w małe paluszki, zepnij je wykałaczką (możesz dodać jeszcze sałatę, ale ta na długo nie zachowuje świeżości).

Placek z owocami

Składniki:

50 g miękkiego masła

50 g cukru

350 g mąki pszennej

180 ml mleka

1 jajko

30 g świeżych drożdży

szczypta soli

 

około 1,5 kg owoców (truskawki, borówki amerykańskie, śliwki, porzeczki, maliny)

 

Kruszonka:

130 g zimnego masła

100 g mąki pszennej

100 g mielonych migdałów

130 g brązowego cukru

 

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Do lekko ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, wkrusz drożdże i delikatnie wymieszaj, aby się rozpuściły. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mleko z drożdżami, bardzo miękkie masło i jajko dodaj do mąki i wyrób gęste, elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ścianek naczynia. Do wyrobienia ciasta możesz użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie umyj i osusz owoce. Wysmaruj masłem blachę, ciasto jeszcze raz szybko zagnieć, przełóż na środek blachy i rozprowadź palcami, pomagając sobie wałkiem. Jeszcze raz przykryj i odstaw na 15 minut. Przygotuj kruszonkę: zimne masło pokrój w kostkę i rozetrzyj z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C, ciasto obłóż owocami i posyp kruszonką. Piecz 35-40 minut na złotobrązowy kolor.

Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym

Składniki:

175 g masła

1/4 szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

skórka otarta z cytryny

 

Krem:

60 g masła

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C. Miękkie masło, cukier puder i skórkę z cytryny przełóż do dużej miski i ubij mikserem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie ciasteczka (o średnicy około 3 cm). Piecz 12-14 minut na złotobrązowy kolor.

Wszystkie składniki kremu ubij na puszystą masę. Smaruj nim ciasteczka i sklejaj je po dwa.

Kolorowe liczydła

Składniki na 10 sztuk:

10 małych kuleczek mozzarelli

10 kolorowych pomidorków koktajlowych

10 zielonych oliwek bez pestek

1/2 melona miodowego

długie wykałaczki

 

Pomidorki umyj, mozzarellę i oliwki odsącz z zalewy, z melona wydrąż łyżeczką kuleczki. Nadziewaj kolejno poszczególne składniki na wykałaczki.

Przed podaniem możesz skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Kruche pierożki z warzywami i serem Kruche pierożki z warzywami i serem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kruche pierożki z warzywami i serem

Składniki na 20 sztuk:

300 g mąki pszennej

150 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

50 ml śmietany

150 g sera twarogowego

1 czerwona papryka

sól, pieprz

1 jajko

2 łyżki mleka

oliwa do smażenia

 

Paprykę pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na oliwie na patelni i wystudź. Wymieszaj z serem twarogowym i śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Mąkę, cukier puder i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtko i śmietanę i krótko wyrabiaj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki. Po kilkunastu minutach wyjmij i rozwałkowuj na grubość około 1 cm. Wytnij kółka, na każde nałóż farsz serowy, uformuj pierożki. Posmaruj je jajkiem rozmąconym z mlekiem i piecz w temperaturze 200 st. C przez 15-20 minut.

Koktajl owocowy Koktajl owocowy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Koktajl owocowy

Składniki:

250 g truskawek

2 banany

1 mała puszka brzoskwiń (400g)

3/4 szklanki maślanki

cukier do smaku

 

Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane truskawki, pokrojone na plastry banany i połówki brzoskwiń, wlej syrop z puszki i około 3/4 szklanki maślanki. Zmiksuj i spróbuj, ewentualnie dodaj cukier, ale pamiętaj, że syrop z brzoskwiń jest bardzo słodki, więc koktajl może być wystarczająco słodki bez dodatku cukru.

Mini burgery Mini burgery Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burgerki drobiowe z warzywami

Składniki na 6 sztuk:

1 pierś kurczaka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

6 bułeczek pełnoziarnistych

4 łyżeczki ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 cukinia

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

2 pomidory

oliwa do smażenia

 

Mięso oczyść, umyj, osusz i dokładnie posiekaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowaną kaszę i dokładnie wyrób, aż masa będzie się kleiła. Uformuj małe kotleciki i usmaż na patelni. Cukinię pokrój w plastry i usmaż na patelni na złoty kolor, dopraw solą i pieprzem. Bułeczki lekko przypiecz w piekarniku, gdy ostygną, posmaruj majonezem i ułóż pomidora, burgerki i cukinię.

Więcej o:
Copyright © Agora SA