Biały tort z kremem cytrynowym

Maria Szkop
10.05.2013 , aktualizacja: 17.04.2013 14:55
A A A Drukuj
Na przyjęcie komunijne, na imieniny Stasia lub Zosi, a może na Dzień Matki - w maju okazji będzie wiele, żeby przygotować ten pyszny tort z orzeźwiającym kremem.

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Ciasto biszkoptowe:

6 dużych jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło do wysmarowania tortownicy

bułka tarta do posypania

 

Krem cytrynowy:

6 żółtek

1/2 szklanki soku z cytryny (z 3-4 cytryn)

12 łyżek cukru

100 g schłodzonego masła

 

Syrop do nasączenia:

1/2 szklanki cukru

1 łyżka alkoholu (wódki, spirytusu)

1 łyżka soku z cytryny

 

Dekoracja:

200 ml śmietany 30-proc.

2 tabliczki białej czekolady (200 g)

200 g wiórków kokosowych

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX