Przysmaki prosto z grilla

Spotkania przy grillu mają same zalety. Możemy pobyć z rodziną i przyjaciółmi na łonie natury, nie zważać na zastawę i savoir-vivre, chwytać pyszne gorące kąski, na jakie tylko mamy ochotę i cieszyć oczy widokiem panów uwijających się przy ruszcie. Bo tak się u nas przyjęło, że to zadanie dla mężczyzn.

Szaszłyki po tadżycku

1 kg jagnięciny lub cielęciny bez kości,

2 cebule (150 g),

5 łyżek octu winnego,

120 g soku z kwaśnych granatów,

1 łyżeczka tymianku,

natka pietruszki,

sól, pieprz

 

Mięso pokrój w kostkę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i tymianek, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Zalej octem i sokiem z granatów, ponownie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Kawałki mięsa nabij na szpikulce i upiecz na grillu. Przed podaniem posyp natką.

(6 porcji)

Zdjęcie Camry CR 6604 Zdjęcie Klarstein Wok & Roll 4 zestaw do woka elektryczny 450 watów 29,5cm ? 4 osoby Zdjęcie SEVERIN KG 2385
Camry CR 6604 Klarstein Wok & Roll 4 zest... SEVERIN KG 2385
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Wołowina marynowana w winie

4 steki z zadniej wołowiny (każdy po 200 g),

3 łyżki oliwy,

sól, pieprz

marynata:

1 cebula (100 g) pokrojona w plasterki,

2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina,

2 łyżki oliwy,

1 liść laurowy,

6 ziaren pieprzu,

1/2 łyżeczki tymianku

 

Przygotuj marynatę: składniki połącz i wymieszaj.

Mięso lekko rozbij, polej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 6-12 godz. Potem wyjmij z marynaty i popieprz. Piecz na mocno rozgrzanym grillu po 2-3 min z każdej strony. Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz mięso jeszcze po 5-6 min z każdej strony. Posól i podawaj z cebulą z marynaty.

(4 porcje)

Żeberka marynowane w piwie Żeberka marynowane w piwie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Żeberka marynowane w piwie

1,2 kg żeberek

sól, pieprz

marynata:

1,5 szklanki jasnego piwa

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka kminku

1/2 łyżeczki rozmarynu

kilka ziaren jałowca

3-4 liście laurowe

sos:

1/2 szklanki jasnego piwa

3 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

sól

 

Dzień wcześniej zamarynuj mięso: żeberka umyj, osusz i pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Ułóż warstwami w misce, każdą warstwę posyp roztartymi w moździerzu ziołami, owocami jałowca i pokruszonymi listkami laurowymi. Zalej piwem, tak żeby w całości pokryło żeberka. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Przygotuj sos: wymieszaj posiekany czosnek z pozostałymi składnikami.

Żeberka wyjmij z marynaty, osusz i posmaruj sosem. Ułóż na grillu i opiekaj na złoty kolor, od czasu do czasu smarując mięso sosem czosnkowym.

Szampańskie szaszłyki z jagnięciny

1 kg jagnięciny lub cielęciny,

2 cebule (150 g),

1 szklanka wytrawnego wina musującego,

sól, pieprz

 

Mięso pokrój na nieduże kawałki, dodaj drobno pokrojoną cebulę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zalej winem. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godz., potem nabij na szpikulce i upiecz na grillu.

(6 porcji)

 Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Placki z wędzoną makrelą

1 wędzona makrela bez skóry (500 g),

350 g ugotowanych i rozgniecionych na purée mącznych ziemniaków,

1 jajko,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

szczypta mielonej papryki,

3 łyżki oliwy,

sól, pieprz;

1 cytryna pokrojona na cząstki

 

Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem, dodaj ziemniaczane purée, natkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj osiem placuszków o grubości 1 cm, ułóż je na talerzu posypanym mąką i wstaw do lodówki na 30 min. Na ruszcie grilla połóż natłuszczoną folię aluminiową. Ułóż placuszki i piecz 8 min z jednej strony. Posmaruj oliwą, odwróć łopatką na drugą stronę i ponownie piecz 8 min. Powinny się lekko zrumienić z obu stron. Podawaj gorące, z cząstką cytryny. (4 porcje)

 Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szaszłyki wieprzowe marynowane w winie

1 kg wieprzowiny lub baraniny,

2 cebule (200 g),

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina,

1 łyżeczka ziół prowansalskich,

sól, pieprz

świeża bazylia do dekoracji

 

Mięso pokrój na nieduże kawałki, dodaj drobno pokrojoną cebulę, zioła, sól i pieprz, wymieszaj i zalej winem. Odstaw na 3-4godz. do lodówki. Potem kawałki mięsa nabij na szpikulce i upiecz na grillu. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

(6 porcji)

Szaszłyki z ryby i cukinii

500 g filetów z dorsza

3 ząbki czosnku

1 pęczek natki

3 liście laurowe

sok z 1 cytryny

250 ml oliwy

150 g mąki

3 jajka

200 g tartej bułki

3 małe cukinie

1 cebula

200 g wędzonej słoniny

sól

pieprz

pęczek rukoli

 

Rybę pokrój w kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej oliwą i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę wyjmij z marynaty, dopraw solą i pieprzem.

Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, na koniec obtocz w bułce tartej.

Cebulę, cukinie i słoninę pokrój w plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na kilkanaście minut do zimnej wody, żeby nie spaliły się podczas grillowania, a następnie nadziej na nie na przemian rybę, cebulę, słoninę i cukinię.

Piecz na grillu, aż ryba się zrumieni, a jarzyny będą miękkie. Gotową rybę ułóż na rukoli.

Szaszłyki z krewetek

16 dużych krewetek,

16 pomidorków koktajlowych,

1 czerwona cebula (100 g)

1 żółta papryka,

1 łyżka posiekanej kolendry,

sok z 1 cytryny,

50 g stopionego masła

 

Na szpadki do szaszłyków nabijaj na przemian obrane krewetki, pomidorki, kawałki papryki i plasterki cebuli. Szaszłyki skrop sokiem z cytryny i posmaruj masłem. Piecz na dobrze rozgrzanym grillu 5 min, kilkakrotnie odwracając i smarując masłem. Przed podaniem posyp kolendrą.

kartofle można przyrządzać na wiele sposobów kartofle można przyrządzać na wiele sposobów Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ziemniaki z białym serem

4 ziemniaki (800 g),

100 g białego sera twarogowego,

1 drobno posiekana cebula (70 g),

2 ząbki czosnku,

2 łyżki masła,

1 łyżka posiekanego szczypiorku,

sól, pieprz

 

Ser rozetrzyj z cebulą, szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i natrzyj solą. Każdy zawiń w folię aluminiową wysmarowaną masłem i włóż między węgle w grillu. Piecz 40-50 min do miękkości. Odwiń z folii, przekrój na pół i wyjmij łyżeczką miąższ, pozostawiając dość grube ścianki. Masę serową rozetrzyj z miąższem i napełnij połówki ziemniaków.

(4 porcje)

 Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Szaszłyki warzywne

1 bakłażan (400 g),

1 cukinia (250 g),

100 g pieczarek,

1 zielona papryka (200 g),

1 czerwona papryka (200 g),

18 pomidorków koktajlowych,

3 łyżki oliwy,

sok z 1/2 cytryny,

sól, pieprz

 

Bakłażan i cukinię pokrój na kawałki podobnej wielkości, włóż na sitko i posól. Gdy puszczą sok, szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Pieczarki oczyść i umyj. Warzywa i grzyby nadziej na szpadki do szaszłyków, posmaruj oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, ułóż na natłuszczonej kratce grilla i piecz 10 min, co jakiś czas obracając.

(6 porcji)

Ziemniaki po lyońsku

1 kg ziemniaków,

2 cebule (170 g) pokrojone w cienkie plasterki,

2 łyżki masła,

3 łyżki oliwy

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,

sól, pieprz

 

Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do wrzątku i gotuj 10 min. Odcedź, ostudź, pokrój w plastry. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Włóż ziemniaki, przypraw solą i pieprzem, posyp natką i wymieszaj. Podziel na 4 porcje, ułóż na czterech podwójnie złożonych arkuszach folii aluminiowej i luźno zawiń, pozostawiając nieco miejsca dla tworzącej się pary. Połóż na gorących węglach i piecz 45-50 min.

(4 porcje)

Banany z czekoladą

4 banany (600-800 g),

100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,

2 łyżki rumu

 

Czekoladę podziel na małe kawałki. Z bananów odetnij wzdłuż fragment skórki o szerokości 2 cm. Na miąższu ułóż kilka kawałków czekolady skropionej rumem. Banany zawiń (każdy osobno) w folię aluminiową, ułóż na ruszcie i piecz 10-15 min. Po upieczeniu zdejmij folię i rozchyl skórkę. Podawaj na gorąco.

(4 porcje)

Więcej o:
Copyright © Agora SA