Szparagi & Co

17.05.2011 09:00

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Czy wy też z niecierpliwością co roku czekacie na pierwsze szparagi? Bo już w kwietniu zaczynam o nich myśleć, a w maju to już nic nie może mnie powstrzymać przed kupieniem kilku pęczków i schrupaniu ich niemalże natychmiast
Kiedyś gotowałam szparagi i podawałam najczęściej z sosem holenderskim, jajkiem w koszulce, lub po prostu polane masłem. Ale od kiedy wypróbowałam przepis Agnieszki Kręglickiej na szparagi orientalne, praktycznie nie przyrządzam ich inaczej. Są przepyszne! Wprawdzie Wojtuś odmówił nawet spróbowania, ale Julka - daję słowo! - zjadła ich wprost nieprzyzwoitą ilość. I wcale nie przeszkadzała jej nutka chilli, z której ja usunęłam pestki, ale jeśli ktoś chce pikantniej, może pestki zostawić. Wojtuś szparagi jada tylko w postaci zupy kremu, którą przebiegle nazywam zupą z zielonej dyni, bo (jak już może pamiętacie) dynie Wojtuś uwielbia nade wszystko. Zastanawiałam się, czy dzieciom będzie smakować pesto z rukoli, bo dla mnie nie ma nic lepszego do makaronu. I nie wiem, czy to czar spaghetti, czy tak jak ja kocham pesto, dzieci pokochały je też. Z talerzy zniknęło wszystko do ostatniej nitki! Oczywiście, pesto można zrobić też klasycznie z bazylii lub pół na pół z rukolą. Jeśli zaś chodzi o sos czekoladowo-miętowy, to powiem tylko, że ja nie mogłam się od niego oderwać! Jedliśmy go z lodami miętowymi, a następnego dnia z czekoladowymi. Wam pozostawiam ocenę, z którymi jest najpyszniej, ponieważ ja, niestety, nie jestem w stanie wybrać jednej wersji

Szparagi Agnieszki

2 pęczki zielonych szparagów

2 szalotki lub cebulki dymki

2 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili (opcjonalnie)

sól

olej do smażenia

sos:

4 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki wody

prażony sezam do posypania

Przygotuj szparagi: warzywa umyj i odłam zdrewniałe końce. Łodygi pokrój ukośnie na 3-4 cm kawałki. Szalotkę i imbir drobniutko posiekaj, czosnek pokrój na plasterki. Z papryczki chili usuń pestki i posiekaj. Na dużej patelni albo w woku rozgrzej olej i wrzuć czosnek, szalotkę i chilli. Smaż, ciągle mieszając, przez około pół minuty. Następnie wrzuć na patelnię szparagi i smaż, często mieszając. Posól do smaku.

Przygotuj sos: składniki wymieszaj i kiedy szparagi lekko zmiękną, wlej sos na patelnię. Zagotuj i odparuj sos, aby zgęstniał i oblepił szparagi - powinny być miękkie, ale też jeszcze chrupiące.

Przed podaniem posyp uprażonym sezamem.

Pesto z rukoli

1 duży pęczek rukoli

2 ząbki czosnku

garść uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii

1/3 szklanki oliwy

50 g tartego parmezanu

sól

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Podawaj z makaronem ugotowanym al dente. Pesto możesz przechowywać do 3 dni w lodówce. W miarę upływu czasu będzie ciemniało. Pesto jest też doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek, świetnie pasuje do białego sera.

Sos miętowo-czekoladowy

6 dużych gałązek mięty (około szklanki, po oberwaniu listków i posiekaniu łodyżek)

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

3/4 szklanki kakao

4 łyżki masła

Cukier wsyp do rondelka o grubym dnie, dodaj szklankę wody i zagotuj. Do wrzącego syropu wrzuć miętę i odstaw na godzinę. Syrop przelej przez sitko, aby usunąć listki i ponownie wlej do rondelka. Dodaj kakao i cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj. Dodaj masło i mieszaj, aż sos będzie aksamitny.

Tak przygotowany sos doskonale smakuje z lodami. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku.



Komentarze (2)
Szparagi & Co
Zaloguj się
  • Gość: hexchen

    0

    Sos ostrygowy jest podstawowym elementem kuchni tajskiej - bez niego nie da się zrobić najprostszego curry. Bez problemu można go kupić w Polsce, w Kuchniach Świata kosztuje ok 10 złotych za sporą butlę, w innych sklepach też go widziałam. Jako że są to szparagi orientalne to ten sos jak najbardziej ma sens. Ja akurat przepis chętnie wypróbuję, zawsze to odmiana od zwykłych dań ze szparagami, których już trochę robiłam - a takiego nigdy nie jadłam. Sądzę że krytykowanie jakiegokolwiek przepisu bo jest za bardzo "inny" jest co najmniej dziwne - w końcu jednak w kuchni najfajniejsze są ekperymenty, gdyby tak nei było to wszyscy jedlibysmy schabowego z ziemniakami a na szparagi w ogóle nikt by nie spojrzał bo to jakieś jakie niepolskie.

  • jmwp1

    0

    Do Autorki:
    Dlaczego twoje przepisy sa tak bardzo "inne", aby nie powiedziec popieprzone??? wiesz, ja jestem laikiem, wiec musialem wpisac na google - sos ostrygowy - zeby zorumiec co to jest...
    Ale sa tez i osoby, ktore nigdy nie zrobia twoich potraw - bo o ile ma sie do grillowania - to jak w naszej kulturze rozpoznaja czy granat jest slodki czy kwasny???
    Mieszkam od 5 lat we Wloszech, nauczylem sie gotowac po - tutejszemu - odkrylem, ze kuchnia wloska jest dobra dlatego, ze jest prosta, a moje pierwsze kroki stawialem z gospodynia, ktora nie uzywa nawet deski, kroi wszystko w reku, jest za leniwa i nie chce jej sie brudzic.

    Co do szparagow, mam b.fajny przepis - wykonywalny w Polskich warunkach, tak jak wiele innych.

    Tagliatelle al ragù di asparagi

    tagliatelle - (po naszemu) to kluski jajeczne wstazki - lepiej grubsze - zazwyczaj na osobe powinno sie gotowac 70 - 100 g makaronu

    dal 2ch osob:
    pol peczka szparagow, mala cukinia, szarotka (albo mala cebula jak nie ma), boczek wedzony pokrojony w kosteczke, odrobine bialego wina, ale jak nie ma to swiat sie nie skonczy, pieprz, sol do smaku i parmezan do posypania.

    W rondelku (patelnia, badz tez cos teflonowego) podsmazyc na przezroczysto drobno pokrojona cebulke, boczek, jak juz sie zeszkli dolac 2 lyzki wina, jak sie nie doleje, to sie nic nie stanie, dodac pokrojona w drobna kostke cukinie, poczekac az zmieknie, a potem wrzucic pokrojone-4-5 cm szparagi(oczywiscie wczesniej myjac i i odcinajac zdrewniale czesci) UWAGA!!!! zostawic czubki, bo sie rozgotuja, a szkoda, dolozyc w ostatniej fazie gotowania 5 min przed koncem. Poddusic -okolo 15 min - w zaleznoscie, czy szparagi sa juz gotowe czy nie, wyjac - podrgyzc - zdecydowac.

    Makaron gotowac wg przepisu na opakowaniu, jak kupujemy makaron, to pamietajmy - im dluzej ma sie gotowac, tym jest lepszej jakosci - jak mowia rdzenni "Makaroniarze".

    Odlany makaron - al dente - wrzucamy do rondelka ze szparagami,
    zamieszac i serwowac posypane parmezanem, badz grana, byle nie zadnym kozim, bo dziwnie smakuje, a eksperymentowalem....

    Jakby ktos mial jakies pytania, moze do mnie napisac na jmwp1@gazeta.pl - autorka tez (o ile zechce)

    Pozdrawiam
    Jacek

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX