Szparagi & Co

Czy wy też z niecierpliwością co roku czekacie na pierwsze szparagi? Bo już w kwietniu zaczynam o nich myśleć, a w maju to już nic nie może mnie powstrzymać przed kupieniem kilku pęczków i schrupaniu ich niemalże natychmiast

Kiedyś gotowałam szparagi i podawałam najczęściej z sosem holenderskim, jajkiem w koszulce, lub po prostu polane masłem. Ale od kiedy wypróbowałam przepis Agnieszki Kręglickiej na szparagi orientalne, praktycznie nie przyrządzam ich inaczej. Są przepyszne! Wprawdzie Wojtuś odmówił nawet spróbowania, ale Julka - daję słowo! - zjadła ich wprost nieprzyzwoitą ilość. I wcale nie przeszkadzała jej nutka chilli, z której ja usunęłam pestki, ale jeśli ktoś chce pikantniej, może pestki zostawić. Wojtuś szparagi jada tylko w postaci zupy kremu, którą przebiegle nazywam zupą z zielonej dyni, bo (jak już może pamiętacie) dynie Wojtuś uwielbia nade wszystko. Zastanawiałam się, czy dzieciom będzie smakować pesto z rukoli, bo dla mnie nie ma nic lepszego do makaronu. I nie wiem, czy to czar spaghetti, czy tak jak ja kocham pesto, dzieci pokochały je też. Z talerzy zniknęło wszystko do ostatniej nitki! Oczywiście, pesto można zrobić też klasycznie z bazylii lub pół na pół z rukolą. Jeśli zaś chodzi o sos czekoladowo-miętowy, to powiem tylko, że ja nie mogłam się od niego oderwać! Jedliśmy go z lodami miętowymi, a następnego dnia z czekoladowymi. Wam pozostawiam ocenę, z którymi jest najpyszniej, ponieważ ja, niestety, nie jestem w stanie wybrać jednej wersji

Szparagi Agnieszki

2 pęczki zielonych szparagów

2 szalotki lub cebulki dymki

2 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili (opcjonalnie)

sól

olej do smażenia

sos:

4 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki wody

prażony sezam do posypania

Przygotuj szparagi: warzywa umyj i odłam zdrewniałe końce. Łodygi pokrój ukośnie na 3-4 cm kawałki. Szalotkę i imbir drobniutko posiekaj, czosnek pokrój na plasterki. Z papryczki chili usuń pestki i posiekaj. Na dużej patelni albo w woku rozgrzej olej i wrzuć czosnek, szalotkę i chilli. Smaż, ciągle mieszając, przez około pół minuty. Następnie wrzuć na patelnię szparagi i smaż, często mieszając. Posól do smaku.

Przygotuj sos: składniki wymieszaj i kiedy szparagi lekko zmiękną, wlej sos na patelnię. Zagotuj i odparuj sos, aby zgęstniał i oblepił szparagi - powinny być miękkie, ale też jeszcze chrupiące.

Przed podaniem posyp uprażonym sezamem.

Pesto z rukoli

1 duży pęczek rukoli

2 ząbki czosnku

garść uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii

1/3 szklanki oliwy

50 g tartego parmezanu

sól

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Podawaj z makaronem ugotowanym al dente. Pesto możesz przechowywać do 3 dni w lodówce. W miarę upływu czasu będzie ciemniało. Pesto jest też doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek, świetnie pasuje do białego sera.

Sos miętowo-czekoladowy

6 dużych gałązek mięty (około szklanki, po oberwaniu listków i posiekaniu łodyżek)

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

3/4 szklanki kakao

4 łyżki masła

Cukier wsyp do rondelka o grubym dnie, dodaj szklankę wody i zagotuj. Do wrzącego syropu wrzuć miętę i odstaw na godzinę. Syrop przelej przez sitko, aby usunąć listki i ponownie wlej do rondelka. Dodaj kakao i cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj. Dodaj masło i mieszaj, aż sos będzie aksamitny.

Tak przygotowany sos doskonale smakuje z lodami. Można go przechowywać do tygodnia w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA