Marynaty do mięs na grill

Dzięki nim nawet po krótkim pieczeniu na ruszcie mięsa są kruche, soczyste i aromatyczne.
Do steków

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

pieprz

Wymieszaj składniki, włóż steki na co najmniej 3 godziny.

Do schabu

1/3 szklanki oliwy

1/3 szklanki octu winnego

1/4 szklanki soku jabłkowego

1/2 małego selera

1/2 małego pora

2-3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Obrany seler zetrzyj na tarce, umyty i osuszony por pokrój w cienkie plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem, octem winnym, sokiem jabłkowym oraz imbirem. Marynuj schab co najmniej godzinę.

Do drobiu

4 łyżki sosu imbirowego z soją (gotowy, do kupienia)

4 łyżki oliwy

1 łyżka posiekanej kolendry

3 posiekane małe cebule

2 posiekane ząbki czosnku

Wymieszaj wszystkie składniki, marynuj drób 1-2 godziny.

Do baraniny

1 szklanka oleju

2/3 szklanki octu winnego

po 3 ziarna jałowca i pieprzu

po 1/2 pęczka rozmarynu i estragonu

1-2 liście laurowe

Posiekaj zioła, rozgnieć przyprawy, dodaj olej i ocet, wymieszaj. Marynuj mięso 8-12 godzin.

Do ryb

1/2 szklanki sosu sojowego

3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili

4 łyżki cherry

1 łyżka oliwy

świeżo zmielony pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki, włóż porcje ryby. Marynuj 1-2 godziny

Marynata orientalna

sok z 1 cytryny i skórka otarta z cytryny

sok z 1 pomarańczy

1/2 łyżki brązowego cukru

1/2 łyżeczki kuminu

szczypta curry

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki oleju

sól, pieprz

Wszystkie składniki marynaty wrzuć do plastikowego woreczka, dodaj przygotowane do grillowania kawałki mięsa, wymieszaj i włóż na godzinę do lodówki.

Zdjęcie Marynata Blackend Herbs Seasoning Zdjęcie Marynata Fiery Jerk Seasoning Zdjęcie ProOrient Teriyaki Kikkoman 250ml
Marynata Blackend Herbs Sea... Marynata Fiery Jerk Seasoning ProOrient Teriyaki Kikkoman...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: