Ryby z rusztu

Skropione sokiem z cytryny, obficie natarte ziołami, solą i pieprzem - upieką się, zanim przygotujesz do nich sałatki. A jeśli wcześniej włożysz ryby do marynaty, będą jeszcze delikatniejsze i bardziej aromatyczne

Pstrągi z selerem i natką

4 małe sprawione pstrągi

 

1/2 pęczka natki pietruszki

 

4 gałązki natki selera

 

2 ząbki czosnku

 

2 cytryny

 

2 łyżeczki ziół prowansalskich

 

sól, pieprz

Pstrągi dokładnie umyj i osusz. Sokiem z jednej cytryny skrop ryby z zewnątrz i w środku, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp ziołami prowansalskimi wymieszanymi z solą i pieprzem, do środka włóż po kilka gałązek pietruszki i natki selera. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Piecz na rozgrzanym grillu po 10 minut z każdej strony. Podawaj z cząstkami cytryny.

Dorsz z koperkiem w miodowo-musztardowej marynacie

4 płaty dorsza

 

1 cytryna

 

2-3 ząbki czosnku

 

pęczek koperku

 

2 łyżki oleju

 

2 łyżki musztardy

 

1 łyżka miodu

 

sól, pieprz

Filety dorsza umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Rybę skrop sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem z solą, obficie posyp pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i odstaw na 30 minut do lodówki. Wymieszaj olej z musztardą i miodem, posiekaj drobno koperek. Płaty dorsza posmaruj marynatą miodowo-musztardową, posyp koperkiem, złóż po dwa i umieść w specjalnych foremkach do pieczenia ryb na grillu. Piecz po 15-20 minut z każdej strony.

Łosoś w marynacie pomarańczowej

4 duże filety z łososia

 

1/3 szklanki soku pomarańczowego

 

1/4 szklanki miodu

 

5 łyżek sosu sojowego

 

1 mała cebula

 

1 łyżeczka imbiru w proszku

 

sól, pieprz

 

limonka

 

listki melisy do dekoracji

Filety z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem i sosem sojowym, dodaj posiekaną cebulę i imbir w proszku. Do powstałej marynaty włóż filety z łososia i zostaw na ok. 2 godziny (kilka razy odwróć na drugą stronę). Po wyjęciu z marynaty dokładnie odsącz rybę i posyp z obydwu stron solą i pieprzem. Grilluj około 20 minut, obracając, by równomiernie się upiekła. Podawaj rybę z plastrami limonki udekorowaną listkami melisy.

Ślimaczki z ryby i cukinii

4 filety ryby (np. łososia, dorsza, szczupaka)

 

2 małe cukinie

 

1/4 szklanki oliwy

 

po łyżce sosu worcester, soku z cytryny i octu balsamicznego

 

po 1/2 łyżeczki oregano i rozmarynu

 

1-2 ząbki czosnku

Filety umyj i osusz. Wymieszaj oliwę z sosem worcester, sokiem z cytryny i octem balsamicznym, dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz zioła. W powstałej marynacie na godzinę zanurz rybne filety. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry, zblanszuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Wyjmij paski ryby z marynaty, osącz i pokrój w paski o szerokości takiej jak plastry cukinii. Plastry cukinii ułóż na paskach ryby zroluj i zepnij wykałaczkami. Grilluj po około 10 minut z każdej strony, smarując podczas pieczenia marynatą.

Szczupak w ziołowej panierce

1 sprawiony szczupak (ok. 1 kg)

 

2 cytryny

 

po łyżce posiekanej pietruszki, kolendry i koperku

 

1 łyżka masła

 

sól, świeżo zmielony pieprz

Szczupaka umyj, osusz, podziel na filety. Każdy filet natrzyj solą, posyp pieprzem, skrop sokiem z jednej cytryny. Obłóż grubą warstwą wymieszanych ziół. Folię aluminiową podziel na kawałki, każdy posmaruj masłem, ułóż po filecie z ziołami i szczelnie zawiń. Pakieciki z filetami ryby ułóż na ruszcie i piecz około 20 minut. Podawaj z cząstkami cytryny.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA