Szparagi z sosem czosnkowym

Ciesz się sezonem na szparagi!
500 g szparagów (białych i zielonych)
250-300 g zielonego groszku cukrowego
3 średnie ogórki wężowe
1 łyżka dobrej oliwy
sos czosnkowy:
2 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
garść świeżych listków natki pietruszki
1 łyżka posiekanego estragonu
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotuj sos: zmiksuj natkę z estragonem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i miksuj dalej, aż otrzymasz gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki.

Przygotuj miskę zimnej wody, wrzuć do niej kostki lodu. Oczyść szparagi, odetnij twarde końce, obierz dolne części. Groszek oczyść z twardych włókien.

Zagotuj osoloną i lekko posłodzoną wodę, włóż do niej na minutę szparagi. Wyjmij je i przełóż do wody z lodem, a potem osącz na sitku. Groszek wrzuć na 30 sekund do wody, w której gotowały się szparagi. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wody z lodem, a następnie osącz. Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki. Połówki ogórków pokrój w słupki o długości 6-8 cm. Przygotowane warzywa ułóż na półmisku, pośrodku postaw miseczkę z sosem. Powierzchnię sosu delikatnie skrop oliwą.

Zdjęcie Elo-Pol Garnek Do Gotowania Szparagów Szparagi 4l 89131 Zdjęcie Fissler Original-profi 16 cm Garnek do szparagów Zdjęcie Kela Cailin Garnek do szparagów 10993
Elo-Pol Garnek Do Gotowania... Fissler Original-profi 16 c... Kela Cailin Garnek do szpar...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (5)
Szparagi z sosem czosnkowym
Zaloguj się
  • Gość: ka

    Oceniono 1 raz 1

    na szparagi to sie nawet do 5 lat czeka

  • glin

    Oceniono 1 raz 1

    Szparagi to roślina wieloletnia. W pierwszym roku po posianiu nic nie zbierzesz, może w drugim. Zresztą szybciej i lepiej rozmnaża się je przez podział kłączy.

  • Gość: mere

    0

    'szparagowa orgia smaku' i tylko jeden, i to lichy, przepis?

  • Gość: anna

    0

    jak to jeść - palcami?

  • Gość: mk

    Oceniono 1 raz -1

    ciekawe, ja posiałem szparagi w marcu i jeszcze nie ma. To pewnie szklarniowe albo z importu są w sprzdazy

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX