Szparagi z sosem czosnkowym

Ciesz się sezonem na szparagi!

500 g szparagów (białych i zielonych)

 

250-300 g zielonego groszku cukrowego

 

3 średnie ogórki wężowe

 

1 łyżka dobrej oliwy

 

sos czosnkowy:

 

2 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)

 

garść świeżych listków natki pietruszki

 

1 łyżka posiekanego estragonu

 

2 roztarte ząbki czosnku

 

2 łyżki soku z cytryny

 

sól, pieprz

Przygotuj sos: zmiksuj natkę z estragonem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i miksuj dalej, aż otrzymasz gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki.

Przygotuj miskę zimnej wody, wrzuć do niej kostki lodu. Oczyść szparagi, odetnij twarde końce, obierz dolne części. Groszek oczyść z twardych włókien.

Zagotuj osoloną i lekko posłodzoną wodę, włóż do niej na minutę szparagi. Wyjmij je i przełóż do wody z lodem, a potem osącz na sitku. Groszek wrzuć na 30 sekund do wody, w której gotowały się szparagi. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wody z lodem, a następnie osącz. Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki. Połówki ogórków pokrój w słupki o długości 6-8 cm. Przygotowane warzywa ułóż na półmisku, pośrodku postaw miseczkę z sosem. Powierzchnię sosu delikatnie skrop oliwą.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA